Παρουσίαση του βιβλίου “Το Ανιστόρισμα της Λευτεριάς. ΚΡΗΤΗ 1821” των Μαρίας Σκορδύλη και Αθηνάς Δριτσάκη

Παρουσίαση του βιβλίου “Το Ανιστόρισμα της Λευτεριάς. ΚΡΗΤΗ 1821” των Μαρίας Σκορδύλη και Αθηνάς Δριτσάκη

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τη συνεργασία των εκδόσεων «Κίτρινο Πατίνι»,  το βιβλίο των Μαρίας Σκορδύλη και Αθηνάς Δριτσάκη «Το Ανιστόρισμα της Λευτεριάς. ΚΡΗΤΗ 1821», με εικόνες της Λιάνας Δενεζάκη.

Το βιβλίο αφηγείται τον αγώνα των Κρητικών ενάντια στους Τούρκους, σε δεκαπεντασύλλαβο ιαμβικό στίχο και εικόνες γεμάτες φαντασία και σεβασμό στα ιστορικά στοιχεία. Η Τοπική μας Ιστορία για τους μικρούς μαθητές των Νηπιαγωγείων.

 Επιστήμονες όπως η καθηγήτρια Γλωσσικής Ανάπτυξης του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Τζακώστα Μαρίνα η οποία ανέλυσε επιστημονικά το περιεχόμενο του βιβλίου επικεντρωμένη στην υφολογική ανάλυση, τονίζοντας σημεία και στίχους της Κρητικής «γλώσσας», αναφέροντας ότι η ερμηνεία λέξεων της ντοπιολαλιάς των προγόνων μας εμπλουτίζει την γλωσσική εμπειρία.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Τερεζάκη Χρύσα χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή που ανήκει στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη και της Τοπικής Ιστορίας ενώ η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης κα Μαλανδράκη Σοφία τόνισε τη σημασία των δράσεων και πρωτοβουλιών της Τοπικής Ιστορίας. Για τον Σύλλογο Στήριξης και Εθελοντικής Προσφοράς «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», χαιρέτισε ο κος Τάσος Μαραγκουδάκης αναφέροντας τη σημασία του εθελοντισμού, αλληλεγγύης και στήριξης καθώς όλα τα έσοδα των συγγραφέων από το βιβλίο, αφιερώνονται στο Σύλλογο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη κος Μανωλάκης Κώστας, όπου παρουσίασε πολυμεσικά τη Διδακτική Αξιοποίηση του Ανιστορίσματος, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά, την εξαίρετη διδακτική πρακτική του στις τάξεις που διδάσκει. Η βραδιά πλαισιώθηκε μαγικά από την αφήγηση με τη μοναδική φωνή της εκπαιδευτικού και αφηγήτριας κας Σταμπολάκη Βάνιας και τις νότες της κρητικής λύρας από τον Υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου Χανίων κο Στεφανίδη Δημήτρη και του λαούτου του μαθητή της Β’ Λυκείου Σ.Ι. ο οποίος απέδωσε στίχους του βιβλίου με κρητικό ρυθμό.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)