Παραλογισμός του ελληνικού Δημοσίου ή «εξυπνάδα» του Δήμου Χανίων;

0
162

Γράφει ο Ευτύχης Δασκαλάκης* 

Διαβάζοντας το ζήτημα που προέκυψε με την τιμολόγηση της ΔΕΔΙΣΑ – τόσο προς το Δήμο Χανίων όσο και προς άλλους Δήμους της Π.Ε. Χανίων- σχετικά με τις υπηρεσίες που προσέφερε σε αυτούς και επειδή τυχαίνει να γνωρίζω καλά ως πρώην Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ τη λειτουργία των δημοτικών και διαδημοτικών επιχειρήσεων θέλω πάντα κατά την άποψή μου να επισημάνω τα παρακάτω:

  1. Η εναπόθεση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ και η τιμολόγηση από αυτή προς τους Δήμους, δεν πρέπει να εμπεριέχει Φ.Π.Α.
  2. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι έργο και η τιμολόγηση έχει Φ.Π.Α.

Ακόμα και αν το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε μια διαφορετική άποψη, ο Δήμος Χανίων όφειλε να το διερευνήσει σε βάθος πριν φτάσει στο αδιέξοδο που έφτασε τώρα. Αδιέξοδο για το οποίο είχαν τοποθετηθεί στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ και υπήρχε -όπως έχω πληροφορηθεί- νομική γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ. Αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συζήτηση της προγραμματικής σύμβασης περί Φ.ΠΑ. , είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους.

Εάν λοιπόν το θέμα που έχει προκύψει δεν έχει την θετική εξέλιξη που επιθυμεί ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας- κάτι το οποίο απεύχομαι- υπάρχει τεράστια ευθύνη στον ίδιο, γιατί ενώ είχε ενημερωθεί για το ότι πιθανόν ήταν λάθος η όλη αντιμετώπιση, προφασίστηκε την άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι προγραμματικές συμβάσεις δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. 

Είμαι πολύ περίεργος εάν η εξέλιξη στο θέμα είναι αρνητική πώς θα καλυφθεί γραφειοκρατικά το τεράστιο οικονομικό θέμα που έχει προκύψει στην επιχείρηση; Και αν κληθεί ο Δήμος Χανίων να πληρώσει το Φ.Π.Α. και τα πρόστιμα, θα αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη;

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές προκειμένου η ΔΕΔΙΣΑ να μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές και τις δαπάνες του προσωπικού της και βέβαια για να μη ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες

*Ο Ευτύχης Δασκαλάκης είναι πρώην Πρόεδρος ΔΕΔΙΣΑ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter