Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον «χτυπά» τώρα τους άνω των 35 ετών και τα νησιά – Η Δέλτα επιμένει

0
16

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, περίπου το 2,5% της χώρας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο ιός κυκλοφορεί παντού. Σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 9%

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας:

Μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά μία δεκαετία

Διασπορά της Όμικρον πέρα από τις μεγαλουπόλεις σε πολλές περιφερειακές ενότητες και στα νησιά.

Σημαντική η πίεση στο ΕΣΥ . Σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Όχι αξιοσημείωτη αύξηση στα παιδιά.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. Ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός. Περισσότερο από 85% που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι.

Μελέτες για Όμικρον

Επιβεβαιωνονται οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο. Σημαντικό το εύρημα ότι η ομικρον σχετίζεται με εξαιρετικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας. Καθόλου δεδομένα σχετικά με τη long Covid.

Στο σημείο αυτό η κυρία ΠΑπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται

Η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα

Σχολεία

Οι μαθητές και καθηγητές είναιι η μοναδική μερίδα του πληθυσμού που εξετάστηκε στο συνολό της. Περιμένουμε άνοδο κρουσμάτων λόγω του τεστινγκ. Απο τις αρχες της εβδομάδας ο δεικτης θετικοτητας στα παιδια είναι εξαιρετικά χαμηλός μόλις στο 1,4%. Τα παιδιά που διαγνώσαμε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας διευκολύνοντας τη διασπορά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα παιδιά, η κυρία Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι υπάρχει αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι αύξηση νοσήσεων. Σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό έλεγχο

Οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να μένει στο σπίτι του. Δεν χρειάζονται να προσέρχονται στα νοσοκομεία τα παιδιά. Αρκεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο και καθημερινή παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter