Ως «Οικολογικό Σχολείο» βραβεύτηκε το Δημοτικό της Αργυρούπολης

0
46

Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα Οικολογικά Σχολεία, συμπληρώνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση 121 σχολικών μονάδων με την πράσινη σημαία. Μεταξύ των σχολείων για πολλοστή φορά είναι το 4θ ΔΣ Αργυρούπολης.

Όπως τονίζει ο διευθυντής Κωνσταντίνος Βερβερίδης:

“Με συντονίστρια τη κ. Γρηγορίου Κατερίνα εδώ και αρκετά χρόνια, το σχολείο μας διαχωρίζει τα απορρίμματα, δημιουργεί ανθόκηπο και λαχανόκηπο, υλοποιεί δράσεις καλής διατροφής και επιλέγει από τους τοπικούς φούρνους είδη διατροφής για κολατσιό. Φέτος σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ δόθηκε έμφαση στη καλή διαχείριση του νερού. Για το σχολείο μας η ταυτότητα του οικολογικού σχολείου είναι συνυφασμένη με τη καθημερινότητα των μαθητών. Προσδοκία μας είναι η δημιουργία υπεύθυνων περιβαλλοντικά ανθρώπων, υπεύθυνων στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της ζωής, πολιτών.

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης, αξιολογείται από τους συντονιστές του Προγράμματος και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία. Ο αντικειμενικός στόχος του Προγράμματος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικό «Οικολογικό Σχολείο». Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.). Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης, αξιολογείται από τους συντονιστές του Προγράμματος και επιβραβεύεται με τον τίτλο του «Οικολογικού Σχολείου» και τη Σημαία που φέρει το σήμα του Προγράμματος”.