Ορκωτοί λογιστές για ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ: Εικόνα «μπάχαλου» και απόλυτου «χάους»

0
244

Πως  είναι δυνατόν μία δημοτική επιχείρηση να ξεχάσει να ζητήσει να της επιστραφούν 275 χιλιάδες ευρώ, διαβάστε καλά το νούμερο, από ΦΠΑ και τα χρήματα αυτά τελικά να χαθούν οριστικά;

Ξέχασαν να τα ζητήσουν οι εργαζόμενοι, ακούστηκε σήμερα στη συζήτηση που έγινε για τα οικονομικά της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης που είχαν την ευθύνη, ξέχασαν να κάνουν τη δουλειά τους και να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία που απαιτείται για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Πολιτικός προϊστάμενος δεν υπήρχε;

Κανένας από την επιχείρηση, σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, δεν θυμήθηκε ότι υπάρχουν χρήματα της επιχείρησης τα οποία θα πρέπει να της επιστραφούν;

Τόσα χρήματα είχε το 2013 η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, που ένα ποσό σχεδόν 300 χιλ ευρώ θεωρήθηκε ασήμαντο που ξέχασαν να το ζητήσουν;

Έχει και άλλα όμως. Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει επαρκώς που ξοδεύτηκαν ακόμη 524 χιλιάδες ευρώ, από επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην επιχείρηση. Που πήγαν αυτά τα χρήματα;

Προεκλογικά-το 2014- είχαν ακουστεί διάφορα και για το λόγο αυτό άλλωστε, μπήκαν ορκωτοί λογιστές για να διερευνήσουν τα οικονομικά της ΚΕΠΕΔΧ-ΚΑΜ.

Οι καταγγελίες πολλές από την τότε αντιπολίτευση, για το που ξοδεύονταν και τι γινόταν με τα χρήματα της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Στα προεκλογικά πάνελ σφαγή, όπως πολλοί θα θυμούνται.

Ο ίδιος ο σημερινός Δήμαρχος ήταν αυτός που είχε τότε σηκώσει το θέμα και είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Πριν από αρκετούς μήνες το Φεβρουάριο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Χανίων είχε μιλήσει και πάλι για την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ κάνοντας λόγο για αταξία παντού. Τότε είχε δώσει στοιχεία όπως:

Ξεχασμένο κονδύλι ΕΣΠΑ 103.000 ευρώ.

Οριστική απώλεια επιστροφής ΦΠΑ 273.000 ευρώ. Ακίνητα μη δηλωμένα στο κτηματολόγιο.

Εσφαλμένη καταβολή ΕΝΦΙΑ 28.000 ευρώ αντί 11.000 ευρώ.

Ελλιπείς εγγραφές σε λογιστικά βιβλία.

Ασυμφωνία ταμείου και άλλα.

Αναλυτικά στοιχεία δεν δόθηκαν σήμερα ούτε από τον Πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ ούτε και από τους ορκωτούς λογιστές, πέραν αυτών που επιβεβαιώνουν τη γενική εικόνα ότι μέσα στην επιχείρηση βρήκαν μία εικόνα απόλυτου «μπάχαλου» και «χάους».

Είχε απόλυτο δίκιο ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας ο κ. Σαρρής, να απαιτεί να δοθούν εξηγήσεις και συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία.

Σήμερα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχαν και απουσίες.

Βολικές απουσίες, έτσι ώστε κάποιοι να μην αναγκαστούν μέσα στην αίθουσα να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως αυτές οι εξηγήσεις δεν πρέπει να δοθούν, όπως και τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Σαρρής.

Διότι τα χρήματα που χειρίζεται ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του, πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα είναι χρήματα των Χανιωτών.

Οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πως γίνεται η διαχείριση τους και που και πως ξοδεύονται αυτά τα χρήματα.