Οριστικό: Τέλος η συζήτηση για τις συντάξεις – Κόβονται από το 2019, λέει το ΥΠΟΙΚ

0
54

Το «μαχαίρι» στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 είναι πλέον οριστικό, καθώς στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κλείδωσαν τα συμφωνηθέντα: Δηλαδή περικοπές στις συντάξεις από το 2019 και μείωση αφορολόγητου από το 2020.

Ετσι μπαίνει τέλος στα σενάρια περί μη εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών, που καλλιεργούσαν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος μέχρι προχθές δήλωνε ότι δεν είναι αναγκαίο ούτε απαραίτητο να μειωθούν οι συντάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μόλις χθες το βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ ότι από τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι τα θέματα αυτά μπορούν να ξανασχεδιαστούν.

Τον δρόμο για τη μείωση των συντάξεων άνοιξε χθες κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προσγειώνοντας παράλληλα την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το τρέχον έτος κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αν και η Αθήνα θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ στο 2- 2,1%, δεν υπάρχει διαφωνία για τη δυνατότητα επίτευξης πλεονάσματος τουλάχιστον 3,5% και είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση του από το 2,9% στο 3,5%, δηλαδή ευθυγραμμίστηκε με τους Ευρωπαίους.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλέον να εφαρμοστούν η περικοπή των συντάξεων μαζί με την περικοπή του αφορολογήτου το 2019, δυνατότητα που έδινε το αναθεωρημένο Μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν πετύχαινε τους στόχους.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων της περικοπής των συντάξεων έως και 18% το 2019 και της μείωσης της έκπτωσης φόρου ήταν απολύτως σαφής: «Τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν ως έχουν».

Πηγή: iefimerida.gr