Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο: ο ΒΟΑΚ θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί

0
1024

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το εφάπαξ βοήθημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως ορίζοντα της συμφωνίας «το αργότερο τα μέσα του 2018», σημειώνοντας ότι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και άλλα μέτρα. «Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν», συμπλήρωσε.

Είπε ότι είναι υποχρέωση των εταίρων να καθοριστούν και εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας, προβλέπει έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017. «Απαιτούμε έτσι όπως εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, να εφαρμοστεί και από τους εταίρους», συνέχισε.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων.

«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο»

«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Το καλό νέο είναι ότι η “13η σύνταξη” θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου της Ν.Δ., για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση της τροπολογίας για το εφάπαξ βοήθημα. «Δεν θα σηκώσουμε στις πλάτες μας πολιτικά αδιέξοδα, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με “αέρα”, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια.

Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια “φούσκα” και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».

Αναφερόμενος στα μνημόνια, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες, αλλά και για «κακή νοοτροπία μέρους του ελληνικού λαού», μέσω της ανοχής του σε ένα πελατειακό κράτος και στο «τρίγωνο της διαπλοκής».

Για τα έργα υποδομής στην Κρήτη και το ΒΟΑΚ

Αναφερόμενος ειδικά στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κεντρικό αναπτυξιακό έργο» για ολόκληρο το νησί τον ΒΟΑΚ, τονίζοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Πρόκειται για έργο λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έργο ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού. Για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Σας λέω λοιπόν ρητά ότι πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη. Ταυτόχρονα προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού. Παράλληλα προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί. Είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει. Η δημοπράτηση του έργου προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα γρήγορα βήματα».

Έργα για την πόλη του Ηρακλείου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν στην πόλη του Ηρακλείου. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα υπερώριμο έργο το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε: «το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

Ειδική μνεία για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου

Μιλώντας ειδικά για τον τομέα της υγείας, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην πορεία των δύο δημοσίων νοσοκομείων του Ηρακλείου, του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου, σημειώνοντας ότι η 7ης ΥΠΕ Κρήτης με γνώμονα το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί, προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «συνολικά και μέσα στον τελευταίο χρόνο, και τα δύο νοσοκομεία ενισχύθηκαν με συνολικά 422 εργαζομένους. Θέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμβάσεις καθαριότητας, οι παρατάσεις υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και νέου επικουρικού προσωπικού καθώς και οι μόνιμες θέσεις».

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter