«Ομάδα Περιβάλλον Καλαθά»: Αλσάκι στον Καλαθά | Κοπές δέντρων και θάμνων με στόχο τι; (φώτο)

0
43

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Ομάδα Περιβάλλον Καλαθά» για τις παρεμβάσεις του Δήμου Χανίων στο Αλσάκι στον Καλαθά. 

H ανακοίνωση:

«Πάνω από το μικρό, άγριο, παρθένο και άγνωστο για πολλούς φαράγγι του Καλαθά, παράλληλα στην οδό Στυλιανού Πιστολάκη και πίσω από τους επιβλητικούς ευκάλυπτους, βρίσκεται ένα αλσάκι, το οποίο αποτελεί μία μεταβατική ζώνη ανάμεσα στον πάνω οικισμό του Καλαθά και τα δύο φαράγγια της περιοχής. Στο σημείο αυτό υπήρχαν μικρά μονοπάτια ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση (δέντρα, θάμνοι, βότανα και άγρια λουλούδια) και ήταν ένα μέρος στο οποίο φωλιάζανε πολλά πουλιά. Σε αυτό το αλσάκι κάτοικοι τις περιοχής έκαναν τους περιπάτους τους και παιδιά έπαιζαν. Εκεί συναντούσαμε αρπακτικά πουλιά, εκεί βλέπαμε τις λαδανιές να ανθίζουν και άγριες τουλίπες (Tulipa cretica) να φυτρώνουν στην πλαγιά του φαραγγιού.

Το σημείο όπως φαινόταν από την google map πριν την επέμβαση

Ο Δήμος αποφάσισε να «καθαρίσει» την περιοχή. Δεν ήμασταν παρόντες/παρούσες όταν έγινε η επιχείρηση, αλλά βλέπουμε ακόμα φρέσκα πάνω στο χώμα τα χνάρια από τα μηχανήματα, τα οποία άφησαν πίσω τους ένα έρημο, άγονο τοπίο. Όλοι οι θάμνοι και τα μικρότερα δέντρα ξεριζώθηκαν και το μόνο που έχει μείνει μεταξύ άλλων είναι κάποιες ελιές και χαρουπιές. Να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους δράση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπυρική προστασία, γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν ένα απλό κλάδεμα και καθαρισμός της περιοχής.

Δεν έφτανε η κοπή των θάμνων και των δέντρων. Μεγάλες ποσότητες των κλαδιών πετάχτηκαν απλά στην πλαγιά του φαραγγιού ή τοποθετήθηκαν στο πάνω μέρος της πλαγιάς. Φαίνεται ότι δεν υπήρξε καν η προσπάθεια και πρόθεση να απομακρυνθούν. Η παραμονή ξερών κλαδιών εκεί αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς για το φαράγγι και εμποδίζει τη βλάστηση στην πλαγιά.

Ζητάμε από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Χανίων να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

-Για ποιόν λόγο κόπηκαν τα δέντρα και οι θάμνοι και έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις;

-Με βάση ποια μελέτη έγινε αυτή η επιχείρηση;

-Ποιος επέβλεψε αυτήν την επιχείρηση και για ποιο λόγο πετάχτηκαν τα κλαδιά στην πλαγιά του φαραγγιού;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αυτό το αλσάκι και πως αναμένεται να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στη βλάστηση αυτής της περιοχής;

Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές :

-Να απομακρύνουν άμεσα τα κλαδιά από την πλαγιά του φαραγγιού και να μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο για την καταστροφή/αποσύνθεσή τους ή να μεταφερθούν στη ΔΕΔΙΣΑ, η οποία διαθέτει ειδικά μηχανήματα για το θρυμματισμό τους και για τη δημιουργία κομπόστ.

-Να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν και να φυτευτούν παρόμοια φυτά και δέντρα που προϋπήρχαν εκεί για χρόνια.

-Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτεί το φαράγγι και να σταματήσουν οι εχθρικές δράσεις ενάντια στη φύση.»

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter