Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Ν. Σοφιανού στην Κρήτη

0
56

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ που περιελάμβανε πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα το προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ, σε Χανιά, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στο ΕΚ Χανίων και στο Ηράκλειο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στην αίθουσα «Ανδρόγεω».Στις παρεμβάσεις του το μέλος του Π.Γ αναφέρθηκε στις αιτίες που γεννούν το προσφυγικό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις άρχουσες τάξεις των κρατών της Ευρώπης, της Τουρκίας, σε αντίθεση με την άρχουσα τάξη της Ρωσίας και στον οποίο έχει ιδιαίτερη συμβολή η χώρα μας. Επεσήμανε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως τη πρόσφατη προκλητική αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης, ως επικίνδυνες για το λαό και τις ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες καθησυχάζουν ότι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα διατηρεί την ειρήνη στην περιοχή.

Επιπλέον, ανέδειξε τις ευθύνες των όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συμφωνούν και συνυπογράφουν τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό καθώς και τη συμμετοχή της χώρας στους πόλεμους, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ιδιαίτερα στάθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό μας η ύπαρξη, συνεχής αναβάθμιση και ο στρατηγικός ρόλος της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στην συνέχεια, ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εγκατάσταση στη Κρήτη 2.000 προσφύγων, με την οποία κυβέρνηση, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, το σύνολο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου συσκοτίζουν ότι η πολιτική που όλοι τους στηρίζουν είναι πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας και όχι προσωρινής φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα δίνουν άλλοθι στη δράση της φασιστικής-εγκληματικής ΧΑ, που σκόπιμα στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες, για λογαριασμό των αφεντικών της.

Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός, επανέλαβε την θέση του Κόμματος, να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται η απευθείας μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ.

Καθώς επίσης να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοιχτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Μετά τις παρεμβάσεις του μέλους του ΠΓ, ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.