Όλα τα βλέμματα στα Χανιά με αφορμή το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης (φώτο & video)

0
161

To 11ο Διεθνές Forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

“Το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στα Χανιά 5-7 Οκτωβρίου 2022 είναι ένα σπουδαιότατο γεγονός το οποίο θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη. Είναι μια αφορμή να γίνουν τα Χανιά προορισμός πολιτιστικού και εναλλακτικού τουρισμού διεθνώς, να δοθεί έμφαση στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, να «ανθίσει» πέρα από κάθε φαντασία η πόλη των γιασεμιών”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης κ. Βασίλης Σταθάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης στον φιλόξενο χώρο του Καφέ ΚΗΠΟΣ. Στα Χανιά βρίσκεται από χθες ο Εκτελεστικός Γραμματέας και Επικεφαλής του Ινστιτούτου «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Stefano Dominioni ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους που θα φιλοξενήσουν το Συνέδριο του 2022 και να συζητήσει οργανωτικά θέματα όσον αφορά στην προετοιμασία του Forum, η περαιτέρω ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διαδρομής Ιστορικών Καφέ, η δυνατότητα ένταξης και άλλων Πολιτιστικών Διαδρομών (όπως του κρασιού ή της σοκολάτας) που θα περάσουν από την Κρήτη και τα Χανιά, και η ίδρυση Γραφείου Πολιτιστικών Διαδρομών το οποία θα έχει έδρα τα Χανιά και θα αποτελεί το επίσημο παράρτημα των Πολιτιστικών Διαδρομών στην Ελλάδα.

Παράλληλα όπως σημείωσε ο κος. Σταθάκης: “Με τον κ. Dominioni είχαμε χθες την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους χώρους που θα φιλοξενήσουν το Συνέδριο του 2022. Αυτή τη «γεύση» από Χανιά, τις εντυπώσεις από τον πολιτισμό και τη φιλοξενία μας θα μεταφέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι η πόλη μας, το νησί μας θα αποτελέσουν από τους πλέον αγαπημένους τόπους διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Από το 2017 που κάναμε την πρόταση φιλοξενίας του Συνεδρίου έχει περάσει αρκετός καιρός. Όπως ξέρετε το Συνέδριο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το 2020 όμως εξαιτίας της πανδημίας του covid 19, που άλλαξε τις δραστηριότητες παγκοσμίως, αναβλήθηκε για το 2022.

Ωστόσο εμείς, με αισιοδοξία και όραμα, προσπαθήσαμε να κάνουμε την αρνητική συγκυρία θετική αφορμή για να δημιουργήσουμε κάτι ακόμα καλύτερο. Ένα Συνέδριο που θα μας αποζημιώσει για τον καιρό που αναγκαστικά βρισκόμασταν εκτός μεγάλων διοργανώσεων. Το πρώτο Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, μετά την πανδημία. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή η επιθυμία μας, γι αυτό εργαζόμαστε πυρετωδώς.

Σε αυτό το διάστημα ο «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» δεν έμεινε άπραγος. Εφερε στα Χανιά και άλλες Πολιτιστικές Διαδρομές. Ο Iter Vitis, ο Δρόμος των Φοινίκων και ο Δρόμος της Σοκολάτας έχουν ήδη υπογράψει μαζί μας σύμφωνα συνεργασίας, διευρύνοντας περαιτέρω το ταξίδι μας. Γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα των Πολιτιστικών Διαδρομών, γνωρίζουμε τη σημασία τους και ξέρουμε ποσο σημαντικές είναι για την ανάπτυξη κάθε τόπου απ΄όπου περνούν.

Από τη μεριά μας, ως συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, έχουμε ήδη διανύσει αρκετό δρόμο ως προς τις προετοιμασίες. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν… Σε αυτό έχουμε την εκπεφρασμένη αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η οργάνωση του Συνεδρίου, από το Συνεδριακό Κέντρο μέχρι τις επισκέψεις και τις εκδρομές που θα οργανωθούν, να αναδείξουν με τον ιδανικότερο τρόπο τον χαρακτήρα των Χανίων και της Κρήτης. Να είναι αντιπροσωπευτικές του τόπου, αλλά και των ανθρώπων του.

Είναι σημαντικό να τονίσω ακόμα μια φορά πως οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τουριστική και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Dominioni «οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν το μέλλον του Τουρισμού».!!! Ι
Τον Οκτώβριο του 2022 θα βρίσκονται στα Χανιά, εκπρόσωποι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από Υπουργεία, θεσμικοί, αλλά και σύνεδροι από περισσότερες από 50 χώρες, όπου εκτείνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο πολιτισμός, οι γεύσεις των Χανίων, της Κρήτης, του νησιού του Μίνωα, του Καζαντζάκη, του Κατράκη, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Βενιζέλου, του Χατζηδάκη, του Θεοδωράκη, θα “ταξιδέψουν” σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί σίγουρα την καλύτερη πολιτιστική διαφήμιση του τόπου. Και μια υπενθύμιση πως ο πολιτισμός μας έχει μεν βαθιές ρίζες, αλλά παράλληλα έχει δυνατή συνέχεια, λαμπρό μέλλον!!! Ι

Κύριε Dominioni, στο 11ο Συνέδριο των Πολιτιστικών Διαδρομών, θέλουμε οι σύνεδροι να είναι πρωταγωνιστές, σε μια ιστορία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ!
Γι αυτό και στόχος των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, και φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ είναι να διοργανώσουμε ένα Συνέδριο με έντονα διαδραστικά στοιχεία, ένα Συνέδριο ιδιαίτερο και μοναδικό που θα χαραχτεί στις μνήμες όλων. Ι

Εχουμε βαθιά επίγνωση της βαρύτητας της διοργάνωσης, εργαζόμαστε μεθοδικά και στοχευμένα, ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώσει τον τόπο, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης που μας εμπιστεύθηκε προκρίνοντας την υποψηφιότητά μας.
Στο πλαίσιο αυτό, της μεγαλύτερης πολιτιστικής εξωστρέφειας του τόπου, αλλά και της χώρας, δημιουργήσαμε την Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”. Μια διαδρομή γοητευτική, που με ιστορικά στοιχεία καταδεικνύει τη σημασία των Ιστορικών Καφέ στην πολιτιστική εξέλιξη κάθε πόλης, κάθε χώρας. Μια διαδρομή που εμπλέκει αριστοτεχνικά λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πολιτιστικά ρεύματα, πολιτικές αλλαγές και όλα όσα διαμόρφωσαν την εικόνα της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου…”

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ανακοίνωσε στο τέλος της συνέντευξης ότι στο τέλος του έτους το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλέπα θα είναι έτοιμο και θα μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση ή επίσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ.

Το παρών στη συνέντευξη, εκτός του κ. Διδασκάλου, ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας και Επικεφαλής του Ινστιτούτου «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Stefano Dominioni, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης. 

Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Σταθάκης δώρισε στους παρευρισκόμενους το νέο έμβλημα του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ, το οποίο είναι σκαλισμένο πάνω σε κομμάτι πλατάνου από το χωριό του την Ποταμίδα.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter