Όλα ανοιχτά για το μέρισμα- Η κυβέρνηση κρατά «μαξιλάρι ασφαλείας»

0
43

Κλειστά τα χαρτιά της για το φετινό μέρισμα κρατάει η κυβέρνηση μολονότι έχει τη δυνατότητα να μοιράσει 436 εκατ. ευρώ με βάση τον δημοσιονομικό χώρο, όπως αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κρατηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας», ενώ περίπου 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τις δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔΕΗ, μέρος βέβαια των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό.

Υπό αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν προκύψει κάποια έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη (από τη στιγμή που η επισκόπηση των κρατικών δαπανών και κυρίως στο αποθεματικό συνεχίζεται, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία με την πορεία των κρατικών εσόδων τον Νοέμβριο που θεωρείται μήνας-βαρόμετρο για το οικονομικό επιτελείο), η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει τελικά με το μέρισμα του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος πάντως, έχει δεσμευτεί προσωπικά για την συγκρότηση τελικού καταλόγου δικαιούχων (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

πηγή: efsyn