Οι πολιτιστικές διαδρομές στο Νομό Χανίων

0
128

Γράφει ο Μ. Ανδριανάκης*

Tα τελευταία χρόνια παραγίνεται κουβέντα για τις Πολιτιστικές Διαδρομές, δηλαδή για διαδρομές που περνούν από σημαντικούς χώρους είτε ιστορικούς και αρχαιολογικούς, είτε μνημεία, είτε τόπους φυσικού κάλλους, είτε τοπικές δραστηριότητες.

Στο Νομό Χανίων, αρκετά ενωρίς, από τη δεκαετία του 1990, είχαμε δει το θέμα πολύ σοβαρά.

Με τον τότε Νομαρχιακό Σύμβουλο Κισάμου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη είχαμε επιμείνει και αναγνωρίστηκαν τρεις σημαντικές Πολιτιστικές Διαδρομές, της Ανατολικής Κισάμου, της Επαρχίας Αποκορώνου και του Ακρωτηρίου από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχρονικότητά της είναι αυτή του Αποκορώνου (ίσως από την άποψη αυτή η πιο σημαντική στην Κρήτη), που συγκεντρώνει σε μια μικρή και σχετικά εύκολα προσβάσιμη διαδρομή ένα μεγάλο αριθμό από σημεία ενδιαφέροντος αδιάκοπα από τη Μινωϊκή εποχή μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Στη διαδρομή της Ανατολικής Κισάμου επικρατούν κυρίως τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία και οι χώροι φυσικού κάλλους.

Εκεί μια πρωτοποριακή, έξυπνη ιδέα του Πολυχρόνη με την ανάδειξη της μνημειακής ελιάς στις Βούβες και κάποιες ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου και ενός μικρού μουσείου για την ελιά και το λάδι, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα επισκέψιμο τόπο προορισμού. Ακολούθησαν στη συνέχεια από το ΣΕΔΗΚ διαδικασίες προστασίας και ανάδειξης μνημειακών ελαιοδέντρων σε όλη την Κρήτη.

Στο Ακρωτήρι επίσης κυριαρχούν τα θρησκευτικά μνημεία με τα μεγάλα και μικρά μοναστήρια από τα χρόνια της όψιμης Βενετοκρατίας και τόποι φυσικού κάλλους, όσοι έμειναν ακόμη απείρακτοι.

Γιατί αυτό που λέμε από χρόνια για το Νομό Χανίων, που δεν διαθέτει μεγάλους και αναδειγμένους αρχαιολογικούς χώρους (με λίγες εξαιρέσεις), είναι ότι το «κεφάλαιό» του είναι ακριβώς αυτή η συγκέντρωση κάποιων τέτοιων στοιχείων σε διαδρομές της ενδοχώρας.

Tα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει και συνεχίζονται στοχευμένες ενέργειες ανάδειξης των μνημείων και θα πρέπει τώρα να δουν οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια το δικό τους ρόλο στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και σε απαραίτητα έργα υποδομής.

*Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων