Οι καταγγελίες της ΛΑΣΥ για τους εργαζομένους στους Δημ. Παιδικούς σταθμούς

0
27

Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες εις βάρος των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, ζητά με ανακοίνωση της η ΛΑΣΥ του Δήμου Ηρακλείου. Όπως τονίζει οι εργαζόμενοι κινδυνέουν να χάσουν τα δεδουλευμένα τους από καθυστερήσεις της Δημοτικής Αρχής. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 

“Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Δημοτικής Αρχής και κατά συνέπεια της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΜΦΑΗ -του οργανισμού που έχει στην ευθύνη τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου- απέναντι στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα που δικαιούνται και απορρέουν από την Σύμβαση τους από την κωλυσιεργία και τις αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής, που είτε δεν καταβάλει άμεσα, απλήρωτες ώρες εργασίας που απορρέουν από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων, είτε αρνείται να εφαρμόσει την νομοθεσία και να καταβάλει αναδρομικά τον απλήρωτο μήνα Αύγουστο παρελθόντων ετών, για τους εργαζομένους στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παττακός δήλωνε άγνοια για τα συγκριμένα ζητήματα. Θέματα που ωστόσο είναι γνωστά από καιρό στην Δημοτική Αρχή και γνωστοποιημένα από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον κ. Παττακό και τη Διοίκηση του ΔΟΠΑΜΦΑΗ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα επαναφέρουν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το σχετικό ερώτημα, απαιτώντας άμεσες ενέργειες από την Δημοτική Αρχή προκειμένου να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα χρήματα τους και να σταματήσουν οι εις βάρος τους αυθαιρεσίες.

Ακολουθεί η ερώτηση που κατατέθηκε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» στις 16/12/19 προς τη Δημοτική Αρχή:

Για τα επείγοντα ζητήματα των εργαζομένων στον ΔΟΠΑΜΦΑΗ

“Υπάρχουν συγκεκριμένα, πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους του ΔΟΠΑΜΦΑΗ και κατ’ επέκταση την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου. Γνωστά από καιρό στη Διοίκηση του Οργανισμού επομένως και στη δημοτική Αρχή:

1.Είναι γνωστό ότι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με το
υπουργείο δεν εφαρμόστηκε για τους εργαζόμενους στον ΔΟΠΑΦΑΗ από το 2017 που
υπογράφτηκε για τους μόνιμους εργαζόμενους και από το 2018 για τους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ. Με
συνέπεια να υπάρχουν από δεκάδες έως εκατοντάδες ώρες εργασίας απλήρωτες για τους
εργαζόμενους του Οργανισμού. Ο ΔΟΠΑΜΦΑΗ έχει αναγνωρίσει τις απλήρωτες ώρες αλλά,
αρνείται να καταβάλει τα χρήματα που αντιστοιχούν και ουσιαστικά η πλειοψηφία της Διοίκησης εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να λαμβάνουν ρεπό που αντιστοιχούν δήθεν στις απλήρωτες ώρες.

Η απαράδεκτη αυτή τακτική πέρα του ότι δεν καταβάλει στους εργαζόμενους χρήματα που έχουν δουλέψει και φυσικά δημιουργεί προηγούμενα και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν, δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας και στην υπηρεσία. Αυτό διότι η υποστελέχωση του Οργανισμού εντείνεται από τα επιπλέον ρεπό που δίνονται, καθώς λείπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από κρίσιμα πόστα (μάγειρες, καθαρίστριες) με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με διπλή και τριπλή δουλειά οι εργαζόμενοι που μένουν πίσω. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες ότι η πλειοψηφία της Διοίκησης εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να μην παίρνουν την κανονική άδεια που βάση νόμου δικαιούνται αλλά, να την αντικαθιστούν με τα ρεπό από τις απλήρωτες ώρες.

2.Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στο ΕΣΠΑ. Παρα το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία (ν.4415/2016) που επιβάλει την υπογραφή 12μηνης σύμβασης οι εργαζόμενοι του ΔΟΠΑΜΦΑΗ με ευθύνη της Διοίκησης, δηλαδή της Δημοτικής Αρχής, υπογράφουν 11μηνη σύμβαση. Συνέπεια είναι ήδη οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τα χρήματα του Αυγούστου του 2016 και αν δεν κινηθεί άμεσα η δημοτική αρχή θα χάσουν και τον Αύγουστου του 2017 καθώς σε λίγες μέρες περνάμε στο 2020.

Ρωτάμε την Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο κ. Παττακό, ποιες ενέργειες θα πράξετε προκειμένου:

-Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα αναδρομικά τόσο του μήνα Αυγούστου, σύμφωνα με τον νόμο 4415/2016 ,όσο και των χρωστούμενων ωρών από την μη εφαρμογή της ΚΣΣΕ?

-Να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Οργανισμού που αφορούν την αντικατάσταση της πληρωμής των αναδρομικών και της κανονικής άδειας με ρεπό”?