Ο Τραμπ μπλοκάρει την πώληση F35 στην Τουρκία

0
47

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ προχωρά στη λήψη μιας νέας πρωτοβουλίας που έρχεται να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα. Όπως μεταδίδει το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ θα υπογράψει το βράδυ της Δευτέρας νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο μπλοκάρει προσωρινά την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο μπλοκάρει την παράδοση μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης του Πεντάγωνου για την αξιολόγηση της Τουρκίας και την μελέτη της αφαίρεση της ή όχι από το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, εντός 90 ημερών, θα προετοιμάσει μια έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Στην έκθεση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400 και η επίδραση της αφαίρεσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης δεν θα λάβει χώρα η παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Πηγή: zougla.gr