Ο νέος κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους, η εφαρμογή και οι κίνδυνοι

0
566

Του Μανώλη Κονσολάκη

Μία σειρά από αντιδράσεις εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την εφαρμογή του νέου κανονισμού παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη των Χανίων.

Την άποψη μας για το θέμα την έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει από την 31η Μαΐου.

Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις, ενισχύεται κατά την άποψή μας η θέση ότι ο νέος κανονισμός, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί μία σειρά από σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης.

Ειδικά στα στενά της παλιάς πόλης.

Διαβάζοντας επίσης τη θέση του Συλλόγου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τελικά στην επιφάνεια αναδύεται ξανά ένα διαχρονικό ερώτημα, το οποίο κατά την προσωπική μας άποψη δεν έχει απαντηθεί.

Πως θέλουμε την Παλιά Πόλη; Τι θέλουμε να είναι;

Μία ήσυχη περιοχή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες;

Μία δυναμική περιοχή που θα συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού; 

Όταν δοθεί μία σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό, στην οποία να συμφωνήσουν ή να συμβιβαστούν όλες οι πλευρές, Δήμος, κάτοικοι, καταστηματάρχες, τότε πιθανόν να υπάρξει και τελική συμφωνία για τον καθορισμό και τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις.

Πιθανόν να στενοχωρηθούν κάποιοι, αλλά μέση λύση δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Κάποια πλευρά θα αναγκαστεί να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

Αλλά εάν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι στην Παλιά Πόλη, είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης των Χανίων.

Βίαιες αλλαγές στη δραστηριότητα αυτή μπορεί να προκαλέσουν ένα οικονομικό “τσουνάμι” γενικότερα στην πόλη, που θα συμπαρασύρει και άλλες επιχειρήσεις.  

Να θυμίσουμε και κάτι άλλο.

Παλιές πόλεις με στενά παραδοσιακά δρομάκια, υπάρχουν εκτός από τα Χανιά και σε πολλές άλλες μεγάλες ή μικρότερες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ας πάρει λοιπόν η Δημοτική Αρχή μερικά παραδείγματα βλέποντας πως έχουν λύσει ανάλογα προβλήματα αυτές οι πόλεις και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται εκεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πιθανόν αυτό να τη βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο σχεδιασμός της είναι και λάθος και πιθανόν καταστροφικός για την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Βέβαια για να κλείσουμε δεν είναι όλα λάθος στο νέο κανονισμό.

Ειδικά στο θέμα της κατάληψης δρόμων, πλατειών ή πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, εκεί θα πρέπει να είναι αμείλικτη η εφαρμογή του κανονισμού.

Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ της παραχώρησης και ορθής χρήσης, με την ασυδοσία και την “καουμπόικη” κατάληψη. Θα πρέπει να βρεθεί το μέτρο. 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter