Ο Μ.Βολουδάκης σε τηλεδιάσκεψη των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ.Βεστάγκερ

0
20

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε άτυπη τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Margrethe Vestager, με τους Προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η τηλεδιάσκεψη σκοπό είχε την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με (α) την επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού, (β) τη βιομηχανική στρατηγική και (γ) τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βολουδάκη: 

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω χθες τη Βουλή στην τηλεδιάσκεψη με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Margrethe Vestager, την οποία διοργάνωσε η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών και αντικείμενο τα ζητήματα Ανταγωνισμού.

Έθεσα στην κυρία Vestager το ζήτημα της παραβιάσεως από την Τουρκία των όρων της Συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, μέσω παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τουρκικές επιχειρήσεις.  Πρόκειται για ζήτημα που από πέρυσι έχουμε αναδείξει σε διεθνή φόρα από κοινού με το συνάδελφο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Ανέφερα παραδείγματα, τονίζοντας το νεώτερο, τη λειτουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου (sovereign wealth fund), το οποίο λειτουργεί αδιαφανώς, και μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα χρηματοδότηση 5 δις από την Κίνα για ασφαλιστικές καλύψεις τουρκικών επιχειρήσεων. 

Τόνισα ότι η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια σε αυτές τις παραβιάσεις της Συμφωνίας από πλευράς Τουρκίας. (Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις επιδοτούνται από το τουρκικό δημόσιο για να ανταγωνίζονται τις δικές μας που δεν έχουν αντίστοιχες επιδοτήσεις…)

Στην απάντησή της η κυρία Vestager είπε ότι δε γνωρίζει το θέμα, αλλά θα το ερευνήσει και θα απαντήσει. Πρέπει βέβαια να τονίσω ότι το ζήτημα της παραβίασης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων από την Τουρκία δεν είναι άγνωστο στην Κομισιόν, μια που ρητώς αναφέρεται στην τελευταία έκθεσή της για την Τουρκία