Ο Μ. Αδριανάκης για την ανακατάληψη του κτηρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας

0
144

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης*

Από τη στιγμή που έγινε η εκκένωση, το Πολυτεχνείο και το Κράτος όφειλαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με δεδομένη και τη βούληση όλων σχεδόν των φορέων του τόπου μέσα από επίσημες διαδικασίες (όχι στην “ξενοδοχοποίηση”) και όχι να αφήσουν την υπόθεση να “σέρνεται”. Αντί γι’ αυτό είδαμε την επί μήνες δαπανηρή φύλαξη του χώρου από την Αστυνομία για λογαριασμό ιδιωτών, τους αστυνομικούς-όχι αδικαιολόγητα-να δυσανασχετούν, τη Ρόζα Νέρα να απειλεί με ανακατάληψη και να δημιουργεί το “κατάλληλο” κλίμα εξαιτίας του πλήρους αποκλεισμού του χώρου και τελικά την Αστυνομία να αποχωρεί ταπεινωμένη κάτω από τα συνθήματα μερικών νεαρών. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό λέγεται κράτος.

Οι θέσεις όσων-εκτός της Ρόζα Νέρα-είναι αντίθετοι με την αποξένωση της πόλης από την πολιτιστική κληρονομιά της είναι καθαρές και δεν έχουν σχέση ούτε με την κατάληψη, ούτε με την “ανακατάληψη”, που έγιναν και τα δυο με τις ευλογίες, ή μάλλον την ανικανότητα του κράτους, ή με κάποιες “πονηρές” σκέψεις κάποιων άλλων. Οι φορείς της πόλης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εκμετάλλευση και έχουν προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις σε όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Μην “πέφτουμε στη λούμπα” ούτε των μεν, ούτε των δε και ας μην ξαναγυρίζουμε στα ίδια.

Ας πάμε επιτέλους παραπέρα:

ΠΡΟΤΑΣΗ.

-Ο Δήμος άμεσα πρέπει να μπει μπροστά σε μια σοβαρή διαδικασία προτάσεων, που θα σέβονται το Δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, θα είναι ωφέλιμες για τον τόπο και την αειφόρο ανάπτυξή του και θα αντιμετωπίζουν και το θέμα της εξεύρεσης των αντίστοιχων πόρων για το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τέτοιες προτάσεις τεκμηριωμένες, έχουν τεθεί από πολλές πλευρές.

-Τα τρία μνημεία ας παραμείνουν κλειστά μέχρι να δρομολογηθούν οι οριστικές λύσεις. Η κατάληψη και χρήση τους από οποιονδήποτε είναι παράνομη και απλά “ρίχνει νερό στο μύλο” κάποιων.

-Η πλατεία απελευθερωμένη από τον αποκλεισμό που προηγήθηκε, ας είναι ανοικτή για τους πολίτες, έτσι όπως είναι. Οι νέοι, που συμμετέχουν στην “ανακατάληψη” ας πάρουν πρωτοβουλία να φροντίζουν-ελπίζω το Ανώτατο Ίδρυμα να μην είναι αντίθετο σε αυτό-για μια χωρίς αποκλεισμούς απλή χρήση πλατείας και μαζί με το Δήμο για την καλή εμφάνιση και την καθαριότητά της.

Ο Δήμος, αλλά και άλλοι πολιτιστικοί φορείς θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν για διάφορες εκδηλώσεις, όπως γίνεται με άλλα μνημεία.

Νομίζω πως αρκετά τράβηξε η αχαρακτήριστη από κάθε άποψη αυτή υπόθεση.

*Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων