Χανιά: Ο Ιούλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας | Τι είπε ο Υπουργός Τουρισμού στη σύσκεψη φορέων στο ΕΒΕΧ (φώτο και video)

0
166

Ευρεία σύσκεψη τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο  Χανίων, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του ΓΓ του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και των Βουλευτών Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη.

Αρχικά έγιναν σύντομες εισαγωγικές ομιλίες και στην συνέχεια εκπρόσωποι των φορέων στον τομέα του  τουρισμού αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία. 

Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε τη χαρά του που ξαναβρέθηκε στα Χανιά. “Είμαστε, είπε, σε μια αισιόδοξη στιγμή, έτσι αισιόδοξα βλέπουμε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Με έπαιρναν για τρελό όταν το έλεγα πριν μερικούς μήνες. Με τον Δημήτρη τον Φραγκάκη συνεχώς σχεδιάζαμε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, όταν όλοι οι αξιωματούχοι ζητούσαν απ’τον κόσμο να μείνει στις χώρες του. Είμαστε όμως τώρα εδώ και τους υποδεχόμαστε. Αν μία χρονιά χρειαζόμαστε διακοπές, αυτή είναι φέτος. Είναι αναγκαία και απαραίτητη υπηρεσία. Όσους υποδεχθούμε να τους γυρίσουμε με την ίδια υγεία σπίτι τους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε στις 15 να ανοίξουμε τη Μεγάλη Βρετανία, ελπίζω το ίδιο και για τη Σουηδία, πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών”.

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020

 

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι ο Ιούλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς θα καθορίσει την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας για την επόμενη πενταετία και ζήτησε τη συνδρομή όλων, ώστε να είναι επιτυχημένο, το ξεκίνημα της φετινής τουριστικής περιόδου. Σε ότι αφορά τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία, ο Υπουργός τόνισε ότι γνωρίζει πόσο σημαντικοί είναι οι Σουηδοί τουρίστες για ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως και τα Χανιά, επανέλαβε όμως ότι το θέμα θα επανεκτιμηθεί από τους ειδικούς στις 15 Ιουλίου, για το εάν πρέπει να ξεκινήσουν οι πτήσεις από τη χώρα της Σκανδιναβίας. 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020

 

Όπως σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Ντόρα Μπακογιάννη: » Πιθανόν δε θα έρθουν φέτος Σουηδοί. Θα δούμε τι θα γίνει μετά τις 15 Ιουλίου με τους Βρετανούς. Δεν είναι ακόμα ικανοποιητικός ο αριθμός των πτήσεων και των επιβατών, αλλά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά τον έλεγχο και την εξαγωγή στοιχείων σχετικά με τον κορονοϊο. Στην ουσία είναι χαμένες οι αγορές της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κορονοϊος ήρθε και θα μείνει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, για αυτό αν και στα Χανιά είμαστε λίγο αντάρτες, οι κανόνες πρέπει να ισχύσουν. Έχω παρατηρήσει συναθροίσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα, όμως πρέπει να καβατζάρουμε το 2020, γιατί το 2021 προβλέπεται εξαιρετικά καλό».

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020

 

«Η θετική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και τα σημάδια που βλέπουμε για περιορισμό της πανδημίας μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξοι» σημείωσε ο Μανούσος Βολουδάκης και συνέχισε: «Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι έχουμε ακόμη πυρομαχικά θα βοηθήσει να περάσουμε τη φετινή δύσκολη χρονιά’.

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020

 

Ο Νίκος Καλογερής στην τοποθέτηση του στάθηκε στην ανάγκη να ανοίξει ο τουρισμός φέτος σε όλη τη χώρα, κρίνοντας σωστή την επιλογή να μην παραμείνουμε σε καραντίνα και να περιμένουμε το 2021. «Στα Χανιά η ζημιά από τον τουρισμό είναι πιο μεγάλη. Ο προορισμός πρέπει να μείνει ανοικτός φέτος και του χρόνου να είμαστε όπως πρέπει. Υπάρχουν ρίσκα που θα πάρουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος ξενοδόχων νομού Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, από την πλευρά του σημείωσε: «Αναμένουμε τις νέες εξαγγελίες. Η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί τον χειρισμό της πανδημίας και το αποτέλεσμα θα το δούμε το 2021. Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ότι κάποιοι λένε πως ο τουρισμός έχει τελειώσει και πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ξαφνικά μια… silicon valley. Στα Χανιά έχουμε φτιάξει ένα σχήμα για την προβολή των Χανίων στο οποίο συμμετέχει και η Fraport και καλώ το Επιμελητήριο να συμμετέχει και να μην λειτουργεί αποσπασματικά στο κομμάτι της διαφήμισης και της προβολής, όπως άκουσα».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ κ. Γιάννης Παυλάκης ζήτησε τη στήριξη των μικρών μεσαίων επιχειρήσεων του Νομού με σωστές κινήσεις. «Η ποιότητα των υπηρεσιών στον τουρισμό είναι εξαιρετική στα Χανιά. Θα πρέπει να στηριχθεί στο σύνολο του ο κλάδος για να βάλουμε όλοι πλάτη στην στήριξη του τριτογενή τομέα».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κος Αντώνης Ροκάκης, μεταξύ άλλων, στην
παρέμβασή του ενημέρωσε για την εξής στρατηγική πρωτοβουλία: Το Επιμελητήριο Χανίων αναλαμβάνει λοιπόν κι από πλευράς του το στρατηγικό μερίδιο που του αναλογεί για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς και να στείλει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη, κάθε προβληματισμένο από την πανδημία ταξιδιώτη: “CΗΑΝΙΑ, Always Pure” («Χανιά, πάντοτε αγνά»). Αυτός θα είναι και ο τίτλος της στοχευμένης διαφημιστικής μας εκστρατείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία θα παρουσιαστεί και θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες. Αιχμή του δόρατος της διαφημιστικής εκστρατείας του Επιμελητηρίου Χανίων, “CHANIA: Always Pure” η παραγωγή ενός διαδικτυακού βίντεο, το οποίο με τις πιο πρόσφατες εικόνες μετά την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, θα διαβεβαιώνει αποτελεσματικά τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν επισκέπτες ότι ο προορισμός των Χανίων είναι πιο όμορφος από ποτέ, αναδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας τις μοναδικές παραλίες, τις ορεινές διαδρομές, το θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο, συνδυαστικά με την πλούσια γαστρονομική παράδοση των Χανίων και τις υψηλού επίπεδου υποδομές φιλοξενίας και εστίασης. Συμδυαστικά με την υπέροχη αυτή τουριστική εμπειρία, για πρώτη φορά, με διακριτικό αλλά καθαρό διαφημιστικό τρόπο θα προωθούνται και τα σημαντικά μέτρα ασφάλειας τα οποία προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλά της Ελληνικής πολιτείας (π.χ. μάσκες και γάντια προσωπικού, αποστάσεις στις ξαπλώστρες κλπ).

Ο πρόεδρος των Rent a car κ. Χρήστος Μυλωνάκης ζήτησε τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Ζήτησε επίσης να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή το θέμα της Βρετανίας και της Σουηδίας, για να μη χάσουμε την αξιοπιστία μας. «Τα Χανιά ήταν το μόνο αεροδρόμιο που οι φορείς δεν πήγαν να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες» είπε και συνέχισε: «Τα ενοικιαστικά αυτοκίνητα έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης. Θέλουμε τους εργαζόμενους μας ενεργούς στις επιχειρήσεις. Επίσης, αναφορικά με τα πρωτόκολλα, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεταφορές έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Πρέπει να προσέξουμε τι θα κάνουμε με την Σουηδία και την Αγγλία. Καλό είναι έγκαιρα να ενημερώσουμε για τις αποφάσεις μας γιατί χάνουμε σε αξιοπιστία. Για το 2021, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αρκεί να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και δη με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τέλος, πρέπει να μας προβληματίσει η υποδοχή των πρώτων τουριστών που έγινε στα Χανιά… τους συνεργάτες μας πρέπει να τους στηρίζουμε».

Ο Σταύρος Γιαννετάκης εκπρόσωπος των τουριστικών Πρακτόρων είπε ότι χρειάζεται σωστή διαχείριση, καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί στην άποψη ότι φέτος πρέπει να σώσουμε ότι μπορούμε και να βάλουμε τις βάσεις για μία καλή χρονιά το 2021. 

Στις δυσκολίες της φετινής τουριστικής χρονιάς αλλά και την αισιοδοξία τους ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη, εξέφρασαν οι Πρόεδροι του υπεραστικού ΚΤΕΛ και του Συλλόγου Ταξί Χανίων. Στην τοποθέτηση του ο κ. Καψανάκης τόνισε πως: «Θα είμαστε αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται και είναι επιτυχία που ανοίγει η σεζόν. Είμαστε από τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά ευελπιστούμε για το 2021. Καλό θα είναι να δείτε τις πληρότητες, γιατί δε γίνεται ένα αεροπλάνο να έχει 100% και ένα λεωφορείο 65%». Από την πλευρά του ο Ηλίας Καραπατάκης είπε: «Αυτό που μάθαμε με την πανδημία είναι πως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να βάλουμε πλάτη στα δύσκολα. Μόλις άνοιξε ο τουρισμός είδαμε πολλά χαμόγελα. Ας δώσουμε λοιπόν την σημασία που πρέπει στον τουρισμό».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές-Οικονομολόγοι με την μεγάλη αύξηση στην εργασία τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης κ. Παντελής Πετσετάκης. «Ασφυκτιούμε με το θέμα των προγραμμάτων. Δεν απέχουμε χωρίς λόγο οι λογιστές. Δώστε μας σημασία και σεβαστείτε τον χρόνο μας. Πρέπει να διαβάσουμε, να ερμηνεύσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους επιχειρηματίες. Προσπαθούμε αλλά είναι αδύνατο να τα βγάλουμε πέρα».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημείωσε, αρχικά, ότι “και ο Χάρης Θεοχάρης κι εγώ είμαστε λίγο άτυχοι, γιατί από τον Σεπτέμβρη και μετά μόνο κρίσεις αντιμετωπίζουμε”. Ακολούθως, τόνισε ότι ο ΕΟΤ κάνει τη διεθνή καμπάνια της χώρας και υποστηρίζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα προβολής, σημειώνοντας ότι η καμπάνια προβολής της Ελλάδας στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, σε πρώτο χρόνο, καμπάνια για τον εσωτερικό τουρισμό και σε δεύτερο χρόνο για τα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Ο κ. Φραγκάκης συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη ενοποίησης της τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. “Το έχουμε συζητήσει, το έχουμε πει, είναι εξαιρετικά σημαντικά να υπάρχει ενότητα όσον αφορά την προβολή και το μάρκετινγκ. Το ποιος θα το κάνει και ποιος θα μπει μπροστά, αποφασίστε το εσείς. Ο ΕΟΤ θα είναι δίπλα σας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020

 

Ο κ. Θεοχάρης, αφού άκουσε όλους όσοι θέλησαν να τοποθετηθούν για τα θέματα του τουρισμού, επισήμανε ότι “πράγματι, η διαχείριση κρίσεων μας έφαγε πολύ χρόνο. Η χρονιά όμως ξεκίνησε καλά τους πρώτους δύο μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ με είχε προειδοποιήσει ότι το 2019 θα ήταν κατά πολύ χειρότερο αλλά αποδείχθηκε ότι στο τέλος κλείσαμε με επιπλέον θετικό πρόσημο. Όσο για φέτος, τα αντανακλαστικά που έχουμε δείξει είναι πολύ καλά. Ανοίγουμε με ρίσκα, αλλά είναι διαχειρίσιμα, αρκεί να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, ώστε να υπάρχει χαμηλή διασπορά του ιού. Αν τηρηθούν οι ειδικοί λένε πως για ένα κρούσμα στον τουρισμό, θα έχουμε άλλο ένα κάθε τρεις ημέρες”.

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Vendredi 3 juillet 2020