Ο Γιωργος Σταθάκης και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0
39

Από τις Επι,,,συνδέσεις του news247.gr.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το το ποιες από τις προτάσεις, που ακούγονται, προεκλογικά, αποτυπώνουν πραγματικές λύσεις για τα καυτά προβλήματα του τόπου, αλλά και ποιοι είναι εκείνοι που έχουν τη γνώση να τις φέρουν εις πέρας. Μια ματιά, όμως, στο χθες, δίνει απαντήσεις, όπως έλεγε, κορυφαίο στέλεχος με βαθιά γνώση της αγοράς ενέργειας. Στέκεται, δε, σε δυο αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν άκρως σημαντικές.

Πρώτα, αναφέρεται στην προώθηση της ηλεκτρικής μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, κίνηση “κλειδί” ήταν η απεμπλοκή του εθνικού τμήματος από την πορεία του διασυνοριακού έργου με την Κύπρο, ενός πλάνου κοινοτικού ενδιαφέροντος, μεν, αλλά υψηλού δείκτη συνθετότητας και δυσκολίας. Το “ελληνοκυπριακό” έργο σταδιακά, βέβαια, προχωρά, αλλά έχει ακόμη δρόμο. Όμως, η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης μέρα – μέρα φτάνει και πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή “Ένωση” της Μεγαλονήσου που θα ενισχύσει και την “πράσινη” παραγωγή στην Κρήτη, αλλά και μια πιθανή ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, το θεσμικό πλαίσιο, έστω και με κάποια προβλήματα, έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ολοκληρωθεί, μάλιστα, η μεγάλη δθασύνεδση, το κέρδος για τους καταναλωτές αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Κατά δεύτερον, το εν λόγω στέλεχος στέκεται στις αποφάσεις σε σχέση με την ταχύτητα απολιγνιτοποίησης. Υπενθυμίζεται, ότι εξαιτίας της βεβιασμένης απόφασης του Πρωθυπουργού, το εισαγόμενο φυσικό αντικατέστησε, πέρα από όσο ήταν τεχνικά αναγκαίο, τον λιγνίτη, δημιουργώντας μεγάλα βάρη στο εμπορικό ισοζύγιο, τον προϋπολογισμό, το ΑΕΠ, πυροδοτώντας, παράλληλα, και ένα κύμα ενεργειακής ακρίβειας ή και κερδοσκοπίας.

Πίσω, όμως, από τις δύο παραπάνω πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιωργος Σταθάκης, επί ημερών του οποίου εκπονήθηκε με ρεαλιστικό τρόπο ο πρώτος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Όσο κι αν τα θέματα αυτά είναι άκρως τεχνικά, καλό είναι να ακούγονται στο δρόμο για την κάλπη.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter