Ο Δραπανιάς με τη ματιά του Σταύρου Θεοδωράκη (φωτο)

0
61

Μια ανάρτηση αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια και το πως περνούσε στον Δραπανιά Κισάμου δημοσιοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Η ανάρτηση συνοδεύεται από 20 καρτ ποστάλ που, όπως λέει, «έχω τραβήξει με το κινητό μου και άλλες αποτυπωμένες σε φίλμ, τότε που τα φιλμ ήταν η πολυτιμότερη αποσκευή μου»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, περιγράφει την ευρύτερη περιοχή τότε και πως έχει αλλάξει σήμερα.
 
Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:
 

Στον Δραπανιά που πέρναγα τα παιδικά μου καλοκαίρια δεν είχε τουρίστες. 
Και πως να φτάσουν άλλωστε, που ο δρόμος από τα Χανιά ήταν σαν χαλασμένο φιδάκι. Όσοι τολμούσαν το ταξίδι στο δυτικό άκρο της Κρήτης, σταματούσαν το πολύ για ένα μπιράλ και αμέσως μετά έφευγαν για τις θάλασσες μήπως και ξεζαλιστούν.

Η νέα εθνική όμως πριν αρκετά χρόνια άλλαξε τα πάντα. Τα χωράφια με τις καρπούζες, έγιναν οικόπεδα – ωραία διαμερίσματα, ξενοδοχείο και κάμπινγκ, δύο παρακαλώ! Και τώρα με το Airbnb αποικίστηκε από τουρίστες και το μέσα χωριό – όχι μόνο ο κάμπος. Το πρωί περιμένουν και αυτοί το κορνάρισμα του φούρναρη για να πάρουν ζεστό ψωμί.

rhdr

Την αλλαγή την αντιλήφθηκα σε όλη της το μεγαλείο ένα σαββατοκύριακο του Ιούνη που προσπαθούσα να αποβάλω την ένταση των ευρωεκλογών οργώνοντας σοκάκια και πλαγιές. «Σβουρίζοντας» θα έλεγε σωστότερα ο παππούς μου. Τους έβλεπα από τις χαραμάδες να αποσπερίζουν στις αυλές ακούγοντας κλασική μουσική. Στην Χώνη πήγανε; Στον Αστράτηγο; Στο Κόκκινο Μετόχι; Στους ποταμούς;

Εκεί γεννήθηκε η ιδέα των cart postal. Να έχουν οι Δραπανιανοί φωτογραφίες από το χωριό τους να τις δίνουν στα «τουριστάκια». Άλλωστε πολλοί ταξιδιώτες έχουν την συνήθεια να ταχυδρομούν στους φίλους τους, cart postal, από τα μέρη που επισκέπτονται. Κάποιοι τις στέλνουν και στους εαυτούς τους, να τις βρουν το Φθινόπωρο στα γραμματοκιβώτια τους.

rhdr

Φωτογραφίες που έχω τραβήξει με το κινητό μου και άλλες αποτυπωμένες σε φιλμ, τότε που τα φιλμ ήταν η πολυτιμότερη αποσκευή μου.

Τον Αύγουστο θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και για το χωριό του πατέρα μου. Τη Μάζα Σελίνου.

Καλό καλοκαίρι.

Όποιος θέλει να κατεβάσει τις φωτογραφίες μου, μπορεί να μπει εδώ: https://www.stavrostheodorakis.gr/stigmiotipa/to-chorio-moy/

Όποιος όμως θέλει τις «αυθεντικές» cart postal πρέπει να επισκεφθεί τον Δραπανιά. Από αύριο θα τις βρει στα καφενεία. Δωρεάν βέβαια, μαζί με το μπιράλ.

 

rhdr