Νίκος Τζανάκης: Ανάσα στα νοσοκομεία τέλη Αυγούστου «αν δεν έχουμε πρόβλημα από τα πανηγύρια»

0
29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αργά αλλά σταθερά υποχωρούν τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 10% αυτήν την εβδομάδα κυρίως στις απλές κλίνες Covid.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων εξακολουθούν να μην πιέζονται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά, μιλώντας στο iatropedia.gr πως το σύστημα υγείας θα πάρει «ανάσα» στα τέλη Αυγούστου

Ο αυξημένος δείκτης των νέων εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία ανησυχεί τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η αύξηση δεν υπερβαίνει το 10% στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Τζανάκης, η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ θα καθυστερήσει και θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου, αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν ανεπιθύμητες ανατροπές λόγω του δεκαπενταύγουστου με τα πανηγύρια, όπως λέει:

“Αν κυλήσουν όλα καλά και δεν έχουμε ανατροπές στη διάρκεια του Αυγούστου, νομίζω ότι μετά τις 20 με 25 Αυγούστου θα έχουμε μια σχετική ύφεση που μπορεί να είναι ορατή και στο σύστημα Υγείας. Αν όλα πάνε καλά και δεν συμβούν τεράστιες μεταδοτικότητες με όλα αυτά τα πανηγύρια και όλα αυτά που προβλέπεται να ζήσουμε μέσα στον Αύγουστο”, εξηγεί και προσθέτει πως ακόμη κι αν πέσουν τα κρούσματα, θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς.

“Για να υποδιπλασιαστούν, δηλαδή για να φτάσουμε από τα 20.000 κρούσματα σήμερα στα 10.000 θέλουμε τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση, τα κρούσματα ωστόσο, θα είναι ψηλά”, αναφέρει.

“Πιέζονται πολύ τα νοσοκομεία, καθώς καθυστερούν τα εξιτήρια”

Αυτό που ανησυχεί σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), είναι η σαφής υποχώρηση του αριθμού των εξιτηρίων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να συσσωρεύονται στις κλινικές Covid των δημόσιων Νοσοκομείων.

“Πιέζονται τα νοσοκομεία πάρα πολύ από απλές κλίνες. Εμείς στο ΠΑΓΝΗ συνεχώς ανοίγουμε κρεβάτια αυτή τη στιγμή. Ξεκινήσαμε τον τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου με 2 και 5 νοσηλευομένους με Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή στην κορωνο-κλινική έχουμε κατά κανόνα πάνω από 35 με 40 ασθενείς”, λέει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter