«Νέυ Ματογκρόσο: Ωραίος σαν Έλληνας – Η Ελληνική Μυθολογία εμπνέει έναν Επαναστάτη»

0
57

Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Νέυ Ματογκρόσο: Ωραίος σαν Έλληνας – Η Ελληνική Μυθολογία εμπνέει έναν Επαναστάτη» της Άλκηστης Μιχαηλίδου, την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, στις 19:30, σε επιμέλεια του Δρ Μεγακλή Ρογκάκου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Υψηλαντών 30, Μέγαρο Δημαρχείου, Χανιά, Κρήτη.

Ο ιστορικός της τέχνης Δρ Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει για την έκθεση: «Για τη Μιχαηλίδου ο Νέυ Ματογκρόσο είναι μία εμβληματική φιγούρα, ένας άνθρωπος-σύμβολο για την ελευθερία, και ένας μοναχικός επαναστάτης που, μέσω της τέχνης, διεκδίκησε ατομικές ελευθερίες. Ελευθερώνει αληθινά και υπερασπίζεται με τόλμη ό,τι πιο αληθινό και γνήσιο έχει ο άνθρωπος εντός του. Έχει αυτεπίβλητες αρχές και υψηλή αίσθηση του δικαίου. Με αυτή τη βάση έκανε τη ζωή και τη τέχνη του μία αδιάσπαστη ενότητα. Έχει μία ικανότητα να αλληλεπιδρά με το κοινό, ακόμα και διαφορετικής κουλτούρας και γλώσσας, και να εισδύει στην ψυχολογία του. Η Μιχαηλίδου αναγνωρίζει, “χωρίς να γνωρίζω αυτόν ή τη γλώσσα του μπορούσα να αισθανθώ όλα τα μηνύματά του, να επιδρούν αργά εντός μου”. Τόσο δυνατή και ξεκάθαρη είναι η τέχνη του. Επιπλέον, με την ικανότητά του της μεταμφίεσης και μεταμόρφωσης, αφύπνισε εντός της αρχετυπικές εικόνες και στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας».

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του πρωτοπόρου έλληνα ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985) από το ποίημα του «Μπολιβάρ» που αναφέρεται στην κατάκτηση της ελευθερίας στην Λατινική Αμερική.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά 10 εικαστικών εκθέσεων στο ετήσιο εικαστικό του πρόγραμμα για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη των τελευταίων 20 χρόνων. Συνάμα με διάθεση εξωστρέφειας θα παρουσιαστούν εκθέσεις εκτός των ελληνικών συνόρων σε συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε διάλογο με την παγκόσμια εικαστική αναζήτηση παρουσιάζοντας την εξαιρετικά ενεργή σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

Η έκθεση «Νέυ Ματογκρόσο: Ωραίος σαν Έλληνας – Η Ελληνική Μυθολογία εμπνέει έναν Επαναστάτη» της Άλκηστης Μιχηλίδου εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 2 Οκτωβρίου 2018 έως 30 Μαρτίου 2019. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-13:00 και Δευτέρα & Πέμπτη 18:00-20:00 με Ελεύθερη Είσοδο.

INFO: Η Άλκηστις Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Κρήτη το 1959. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους στην ζωγραφική τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά, και στη θεωρία της τέχνης τον Παύλο Χριστοδουλίδη. Κατά τον ιστορικό Αντώνη Κωτίδη, «η Μιχαηλίδου είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους της δεκαετίας του 2000-2010». Για το εικαστικό της έργο έλαβε βραβεία και διακρίσεις στην 4η, 6η και 7η Διεθνή Μπιενάλε Σχεδίου της Πίλσεν στην Τσεχία. Συμμετείχε σε δύο Κινηματογραφικά Φεστιβάλ και σχεδίασε τα εξώφυλλα 15 βιβλίων. Παρουσίασε το έργο της σε πέντε προσωπικές εκθέσεις και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της φυλάσσονται σε ιδρύματα, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Νέυ Ματογκρόσο είναι ένας διάσημος βραζιλιάνος ακτιβιστής, τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης, με 45 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας. Επαναστάτης, ανατρεπτικός και υπέρμαχος της ελευθερίας, πρώην χίππυ, αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής σκηνής, όχι μόνο της Βραζιλίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής με παγκόσμια εμβέλεια. Το Φεστιβάλ του Μοντρέ, το 1983, απογείωσε την καλλιτεχνική του φήμη. Βραβεύτηκε με Γκράμυ Λατίνο, το 2014. Ζει, δημιουργεί και εργάζεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.