Νέος διαγωνισμός για τις δύο καντίνες σε Αγίους Αποστόλους και Χρυσή Ακτή

0
116

Οι όροι του νέου διαγωνισμού για τις δυο καντίνες που σφραγίστηκαν από το Δήμο Χανίων  ΑΚ8 και ΑΚ13 σε Αγίους Αποστόλους και Χρυσή Ακτή, θα αποφασιστούν από την Οικονομική Επιτροπή. 

Το επίμαχο θέμα της δημοπράτησης των δυο καντινών, συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους ενημερώσει για την υφιστάμενη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου και με την οποία ο Δήμος Χανίων καλείται να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη. 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε γρήγορα για να μην μείνουν κλειστές οι δύο καντίνες, τόσο για να έχει και έσοδα ο Δήμος Χανίων, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι λουόμενοι. Πρέπει να επαναλειτουργήσουν και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις, όπως ορίζει ο νόμος. Ενημέρωσα τους επικεφαλής για το έκτακτο του θέματος. Προχωράμε λοιπόν σε νέα δημοπράτηση, καθώς οι ίδιοι οι εκμισθωτές αμφισβήτησαν τους εαυτούς τους, προχωρώντας στην Αποκεντρωμένη για το θέμα του εγγράφου από το Επιμελητήριο. Η προκήρυξη θα είναι νέα, ώστε να μην υπάρχει μέσα ο όρος για το συγκεκριμένο έγγραφο. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαλείψουμε αυτό τον όρο, αλλά και να επανακαθορίσουμε το τίμημα που θα ζητήσουμε, κάτι όμως που θα το κάνει η Οικονομική Επιτροπή, για την οποία προτείνω να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις. Θέλουμε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες«, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Η Νάνσυ Αγγελάκη επέρριψε ευθύνες για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Δημοτική Αρχή: «Εμάς μας ενδιαφέρει ότι οι καντίνες είναι κλειστές στα μέσα Ιουνίου. Για τυπικούς λόγους, οι χειρισμοί που κάνατε έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ανεβάσατε ψηλά το θέμα, όμως θα έπρεπε να υπάρχει από μέρους σας ένα υπολογισμός του πως χειριστήκατε το ζήτημα». 

Ο Άρης Παπαδογιάννης από την πλευρά του άσκησε κριτική στην δημοτική Αρχή: «Επειδή πολλοί πανηγυρίζουν για δικαίωση… τελικά ποιοι δικαιώθηκαν; Εδώ, υπάρχουν ευθύνες! Ο Δήμος μας δημιούργησε μία άσχημη εικόνα σε όλους τους δημότες. Μην ξεχνάμε τι έγινε μέχρι σήμερα! Αυτή τη στιγμή οι επισκέπτες και οι πολίτες στερούνται μίας υπηρεσίας, ενός αγαθού και ο Δήμος χάνει έσοδα. Κάποιος ευθύνεται και πρέπει να απολογηθεί. Η ευθύνη του Δημάρχου είναι στο ότι δεν ελέγχει τους συνεργάτες του στο βαθμό που πρέπει. Εκτέθηκε ο ίδιος με βάση τα γεγονότα. Τελικά, ποιος δικαιώνεται; Το Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν είχε δεχθεί να συζητήσει ένα θέμα που δεν γνώριζε! Συμφωνούμε στην άμεση έναρξη της διαδικασίας με νέα προκήρυξη», κατέληξε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης.

«Πριν από ένα μήνα ήρθε προς συζήτηση το θέμα. Κάποιοι από εμάς δεν δέχθηκαν να συζητηθεί το θέμα και δεν ήταν προς τιμή μας. Σήμερα, έχουμε δύο δημότες που έχουν προσφύγει στο δικαστήριο για το δίκιο τους, την ώρα που λειτουργούν παράνομα τις καντίνες κι εμείς συζητάμε αν κάναμε καλά τη δουλειά μας ή όχι. Βγάλατε μία ανακοίνωση για το σφράγισμα των καντινών ότι κάνατε σωστά όλες τις διαδικασίες! Για να βάλετε πάνω απ’ όλα την προσωπική σας προβολή, βάλατε στην άκρη όλες τις υπηρεσίες. Αν ξαναβάλουμε την ίδια προκήρυξη, θα κάνουμε το ίδιο λάθος και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Θα πρέπει να γίνει νέα προκήρυξη με νέους όρους! Οι δύο πρώην εκμισθωτές δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο διαγωνισμό», τόνισε ο κ. Γιάννης Σαρρής.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν από την πλευρά του ο Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος έκανε λόγο για καθεστώς παρανομίας και ανομίας. «Τελικά, το κυρίαρχο ερώτημα είναι… ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Δεν έχουμε να κάνουμε με δημόσιο αγαθό, αλλά με ιδιωτική επιχείρηση. Οργανώνουμε μία επίθεση στον πρώην Ατνιδήμαρχο, προσπαθώντας να καλύψουμε την ανομία και την παρανομία, με καθεστώς κάλυψης. Και συνεχίστηκε! Το Συμβούλιο πήρε απόφαση διοικητικής αποβολής και οι καντίνες συνέχισαν να λειτουργούν. Τελικά, τι έγινε; Ποιος βγήκε ζημιωμένος; Ο Δήμος! Ο Δήμος έχασε και υπάρχει πολιτική ευθύνη που βαραίνει πολλούς. Ο τρόπος χειρισμού από εσάς κε Δήμαρχε οδήγησε σε ήττα. Θα συμφωνήσω με την πρόταση ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμός και να προχωρήσουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα». 

«Καμία ήττα κε Ρίζο, αλλά νίκη, γιατί οι καντίνες είναι κλειστές. Θα συμφωνήσω με τον κ. Παπαντωνάκη για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να είμαστε ευπρεπείς απέναντι σε αυτούς που μας εξέλεξαν και μας έστειλαν εδώ μέσα. Κάνατε μία κριτική σε μένα κε Σαρρή… υπερασπίζομαι ότι έκανα όλες τις ενέργειες που έπρεπε και είμαι σίγουρος ότι ήταν σωστές και είχαν αποτέλεσμα. Αν πραγματικά προχωρούσαμε στη συζήτηση ως έκτακτου θέματος και κάναμε κάτι βιαστικά, τότε η όποια απόφαση του Συμβουλίου μας ίσως ήταν άκυρη. Σας ενημερώνω ότι και σήμερα, οι δύο πρώην εκμισθυωτές προσπάθησαν μέσω Διοικητικού Δικαστηρίου να μπουν και πάλι μέσα. Κα Αγγελάκη, αναγνωρίζω ότι μπορεί όντως να μην έγιναν άριστοι χειρισμοί, αλλά από τη στιγμή που το θέμα ήρθε στα χέρια μου έγινε ότι έπρεπε και με την καλή συνεργασία όλων. Σε αυτό τέλος που είπε ο κ. Σαρρής, νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει, με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας. Θέλουμε να τρέξει ομαλά ο διαγωνισμός. Σας προτείνω να πάτε όλοι και να συμμετέχετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής», απάντησε από την πλευρά του Δήμαρχος Χανίων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά κατά πλειοψηφία τη διενέργεια εξ αρχής προκήρυξης διαγωνισμού για τις δύο συγκεκριμένες καντίνες σε Χρυσή Ακτή και Αγίους Αποστόλους.