Νέα κινητοποίηση για το ΕΠΑΛ Βρυσών

0
74

Συνέχεια κινητοποιήσεων για το ΕΠΑΛ Βρυσών.

Η νέα κινητοποίηση  θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στις 12 το μεσημέρι την Δευτέρα 13/11 ενώ η ΕΛΜΕ έχει κηρύξει  δίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 ως τις 14:00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και τοπικών κοινωνιών  που κατέδειξαν την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα  στον νομό Χανίων και ειδικότερα στο ΕΠΑΛ Βρυσών.

Δόθηκε απάντηση στην κυβερνητική εξαπάτηση περί «κανονικότητας»  όπως υποστηρίζει το Υπουργείο. Aντίθετα, οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Είναι φανερό πλέον ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μόνο ο κοινός-συντονισμένος αγώνας μαθητών –γονιών- εκπαιδευτικών-τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί  να σπάσει την αδράνεια και την αδυναμία και τη λογική  ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», να έχει αποτελέσματα, να ανακόψει την επίθεση, να φέρει νίκες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα του Υπουργείου για τη μη έγκριση της Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Βρυσών. Θυμίζουμε σε όλους ότι από το καλοκαίρι δεν λειτουργούν τα τμήματα Ψυκτικών και Τουρισμού σε μία περιοχή με δυνατότητες για την στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. Για το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα υπάρχουν μαθητές με μορφωτικές ανάγκες, υπάρχουν επαρχίες όπως ο Αποκόρωνας , τα Σφακιά, η Κίσαμος, το Σέλινο  στις οποίες η λειτουργία των σχολείων και ειδικά των ΕΠΑΛ αποτελεί ζωτική ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να έχουν ξεκινήσει να παρακολουθούν τομείς και ειδικότητες και μετά από δύο μήνες να πληροφορούνται ότι κάποιοι-ες δε θα λειτουργήσουν…

Είναι απαραίτητο οι μαθητές από την Α! Λυκείου να γνωρίζουν ποιοι τομείς ή ειδικότητες θα λειτουργήσουν σε κάθε ΕΠΑΛ και ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο που φοιτούν και στον τομέα/ειδικότητα που έχουν επιλέξει.  Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και όχι να  αναγκάζουν τους μαθητές να αλλάξουν σχολείο και να μεταφερθούν στο κέντρο των Χανίων, δηλαδή να διανύουν καθημερινά 80 και 100 χιλιόμετρα σε ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Επίσης θέλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου προς τους συναδέλφους για δήθεν «μαγειρέματα», όπως διατείνονται κύκλοι του υπουργείου παιδείας. Ας ψάξουν τα «μαγειρέματα» στην πολιτική του Υπουργείου που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, στις συναντήσεις με τους υπαλλήλους του ΟΟΣΑ που γυρίζουν τα σχολεία στη χώρα και τις συμφωνίες που υλοποιεί η κυβέρνηση .

Η ΕΛΜΕ Χανίων θεωρεί ότι χρειάζεται σταθερά και οργανωμένα να συντονίσουμε το βηματισμό μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς , τις τοπικές κοινωνίες. Να δράσουμε από κοινού για:

  • Έγκριση όλων των τμημάτων στο ΕΠΑΛ Βρυσών και όλων των  ΕΠΑΛ του νομού.
  • Άμεση λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων χωρίς το όριο του κατώτατου αριθμού μαθητών.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά εκπαιδευτικών .
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ.
  • Καμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων, ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
  • Αναβάθμιση και ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού. Κάθε μαθητής/τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης του τομέα και της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του στελεχωμένο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.
  • Να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Καμιά μείωση οργανικών θέσεων. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού σε απασχόληση εκτός του δημόσιου σχολείου. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο για όλες τις δουλειές. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες των σχολείων.
  • Στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης.

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κανένας μαθητής έξω από το δημόσιο σχολείο.

Όχι στη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης

Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, το δημόσιο σχολείο