«Μπλόκο» στο άτακτο Brexit – Ποιος ο ρόλος της Βασίλισσας

0
31

Η υπογραφή της βασίλισσας Ελισάβετ απομένει πια προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει άτακτο Brexit, καθώς σήμερα έδωσε το «ok» και η Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπογραφεί από την βασίλισσα της Βρετανίας τη Δευτέρα και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη λάβει τη θετική ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη, που ακολούθως απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού Τζόνσον για πρόωρες εκλογές.

Απ’ την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη Δευτέρα νέα ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που όλα δείχνουν πως θα συναντήσει νέα άρνηση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα (Παρασκευή), οι Εργατικοί δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν, ενώ άφησαν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι είναι «νόμιμη» η απόφαση του Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες.

Στο μεταξύ η Ε.Ε. σημειώνει ότι ακόμα περιμένει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για άρση του αδιεξόδου, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, «παραμένει κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. να λάβει σαφείς προτάσεις σε όλες τις αλλαγές που θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο, φυσικά συμβατών με τη συμφωνία αποχώρησης».

πηγή: efsyn