Μητσοτάκης: Θα το σκεφτούν πλέον 2 φορές όσοι θέλουν να ασκήσουν εξουσιαστική βία

0
27

Παρέμβαση για όσα γίνονται στον χώρο της τέχνης και κυρίως του θεάτρου με τις καταγγελίες ακόμα και για βιασμούς έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησής του μέσω τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν τώρα την δυνατότητα να μιλήσουν με πρώτη την Σοφία Μπεκατώρου. Εγώ αμέσως χαιρέτησα την πρωτοβουλία της και έτσι δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν και να καταγγείλουν και στην δικαιοσύνη τέτοια περιστατικά τα οποία πολλές φορές έρχονται από το βαθύ παρελθόν αλλά τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ενδεχομένως να αισθάνονται ότι τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν με την δέουσα προσοχή. Ας δούμε την στιγμή ως ευκαιρία, είπε ο πρωθυπουργός, ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος και να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά βήματα. Όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει εξουσιαστική βία θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η δημόσια έκθεση και ως τιμωρία θα είναι πολύ πιο πιθανή να έχει αυτή την κατάληξη σε σχέση με άλλα χρόνια».

Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας με το θέμα της κακοκαιρίας Μήδεια είπε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν. «Ξέρω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών και εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά -αλλά και εκ των υστέρων- τέτοια φαινόμενα. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στις τελευταίες περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί από την κακοκαιρία, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ειδικά σε περιοχές στο Διόνυσο και στην Εκάλη, ουσιαστικά έπρεπε να χτίσουμε το δίκτυο της ηλεκτροδότησης από την αρχή -ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά η οποία έγινε και τόσο πολλά τα δέντρα τα οποία έπεσαν. Σε κάθε περιοχή, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον. Είναι σαφές και γνωστό και σε σας, ότι υπάρχει μια ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών φορέων. Η δέσμευση προσωπικά η δική μου -και πριν χτυπήσει η κακοκαιρία- ήταν ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια ενός νόμου-πλαίσιο γι΄ αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του, ώστε να μπορεί και να υπάρχει η ανάλογη λογοδοσία».

Απατώντας για το θέμα της κακοκαιρίας η κα Σακελλαροπούλου είπε: «Στο θέμα της κακοκαιρίας που αναφερθήκατε νομίζω ότι αυτές οι απότομες μεταβολές του καιρού δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και πλέον πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι και συμφιλιωμένοι και με αυτά τα φαινόμενα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι καλό να μπορεί να προλαμβάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Θυμάμαι και από την πορεία μου σαν δικαστή, αυτή τη σύγκρουση και σύγχυση αρμοδιοτήτων με συνέπεια στην κρίσιμη στιγμή κανείς να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Είναι σημαντικό ειδικά αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο εκφράζοντας για αακόμα μια φορά την μεγάλη ανησυχία και την θλίψη της.

«Φανερώνουν», όπως είπε, «ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση».

Πηγή: newsit.gr