Μητσοτάκης σε Σολτς: Κρίμα που ο Ερντογάν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα

0
33

Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως ανέφερε ο πρώτος στις κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο, μετά την κατ ιδίαν συνάντησή τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι οδηγείται σε αδιέξοδο όταν «δηλητηριάζει» με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας. «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες».

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές». «Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική. Με τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου, αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης, ενώ έκλεισε με την ευχή «οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης», λέγοντας πως ο ίδιος θα είναι «πάντα έτοιμος να τείνω χείρα φιλίας».

«Νέα εποχή με νέα στοιχήματα»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις προηγούμενες επισκέψεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών αλλά και της Πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά, στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία», συνέχισε.

Όπως είπε, η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η χώρα αμύνεται παράλληλα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της, θωρακίζοντας την άμυνα και διευρύνοντας τις συμμαχίες της.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, ενώ απευθυνόμενος στον καγκελάριο Σολτς, τόνισε πως είναι «χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας».

«Η πατρίδα μου τώρα δεν ζητά απλά παθητικά, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

«Ζούμε σε καινούρια εποχή με νέα στοιχήματα, όμως είμαστε οπλισμένοι με νέες εμπειρίες», είπε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τα λεγόμενα του Βίλι Μπραντ, λέγοντας πως «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απάντηση, από αυτή που έδωσε ο Βίλι Μπραντ, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ στο Πάντειο. Έλεγε τότε μετά την πετρελαϊκή κρίση, ότι μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα, όμως η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να μπορεί να επιβιώσει και εν μέσω καταιγίδας και κατέληγε στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής». Όπως είπε, προσυπογράφει κάθε λέξη του. Διμερείς σχέσεις

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων τις αυξημένες εμπορικές συναλλαγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο πεδίο άμυνας, έκανε λόγο για μια νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα. «Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην Πράσινη Μετάβαση», συμπλήρωσε.

Κατοχικό δάνειο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κενά που υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηρστικά πως «Τα κενά υπάρχουν για να γεφυρώνονται» και αναφέρθηκε στα κατοχικές επανορθώσεις. «Για την Αθήνα παμραμένει ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου», είπε.

«Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο» είπε.

«Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποκατασταθεί. Η ευρωπαϊκή αντίδραση πρέπει να είναι διπλή», είπε:«Συμπαράσταση απέναντι στον αμυνόμενο, και να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση».

Σολτς: Έφτασα σε μια νέα Ελλάδα με δυναμική ανάπτυξη

Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ» τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ο κ. Σόλτς είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η καλή γειτονία, και παρέπεμψε στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι «είπε επίσης ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της τουρκικής αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες».

Επίσης για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι «για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι που θα τα τοποθετήσει».

Ερωτηθείς για τις γερμανικές επανορθώσεις και εάν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού».

Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε «εξαιρετική στιγμή» την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη λέγοντας ότι συμβολίζει «την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία και είναι από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης».

Ο κ. Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε «απτή» την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.

Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».

Το δεύτερο θέμα ήταν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε να οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές», προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. «Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε.

Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών» είπε ο κ.Σόλτς.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter