Μητσοτάκης: Λείπει μία κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις

0
25
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου, εξηγώντας ότι «η ΝΔ επιμένει για εκλογές, όχι από υπέρμετρη προσωπική φιλοδοξία, αλλά γιατί η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μία νέα, αποφασισμένη, αποτελεσματική κυβέρνηση με σθένος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βιώνει μία παρατεταμένη κρίση, ωστόσο η δυναμική της οικονομίας είναι πραγματική. Άσκησε, δε, κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως παρότι η Ελλάδα διαθέτει επενδυτικές δυνατότητες αυτές παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητες, ενώ ο χρόνος τρέχει.

«Λείπει μία κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις που θα μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των εσωτερικών συνιστωσών» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβερνήση ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο δεσμεύει μέχρι το 2018 τις κυβερνητικές επιλογές. Η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος μείγμα πολιτικής, αυξάνει τους φόρους αντί να περιορίσει τις δαπάνες. Η Ελλάδα βυθίστηκε αναίτια σε νέο κύκλο ύφεσης. Η ανάκαμψη που είχε αρχίσει στο τέλος του 2014 διεκόπη βίαια, οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 στοίχισαν 21 δισ. ευρώ χαμένο ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πέρα από το υφιστάμενο μνημόνιο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το δικό του σχέδιο, που παρουσίασε στη ΔΕΘ, βασίζεται στις μειώσεις δαπανών, ώστε να υπάρξει περιθώριο να μειωθούν και οι φόροι. Όπως επεσήμανε, η φορολογική αβεβαιότητα αποτελεί πρόβλημα και η κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Υποστήριξε, δε, ότι «οι ενδείξεις συντείνουν ότι η αλλαγή δεν θα είναι τόσο μελλοντική. Πλησιάζει. Είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας από την πρώτη ημέρα». Επίσης, τόνισε ότι η η μείωση φόρων και εισφορών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, καθώς απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας για τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων, συμπληρώνοντας ότι η λέξη κλειδί είναι η αξιοπιστία: «Η Ελλάδα επί των ημερών μας θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ