Missing Alert App: Η νέα εφαρμογή που βοηθά στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων

0
22

Μια πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα σχεδίασε η COSMOTE για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πρόκειται για την εφαρμογή Missing Alert app, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στα smartphones με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης στη χώρα μας.

Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να κατεβάσει το app στο κινητό του και να βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, συμμετέχοντας στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat, και κινητοποιώντας και άλλους εθελοντές στην ίδια περιοχή, μέσω social media.

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να προστατεύσουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω  άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App  ανέλαβε  η COSMOTE, ωστόσο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του app, με την μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευσή του σε θέματα εξαφάνισης.

«Η COSMOTE για μία ακόμα φορά στέκεται δίπλα στο Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Καινοτομεί σχεδιάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία, ένα ακόμα εύχρηστο και απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων, από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός συνανθρώπου μας που έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται» είπε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την παρουσίαση της εφαρμογής, αλλά και των ετήσιων στοιχείων για τα περιστατικά εξαφανίσεων στην Ελλάδα.

«Η ιδέα του Missing Alert app ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό μας διαγωνισμό τεχνολογίας – από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ.

«Αμέσως ενδιαφερθήκαμε για την υλοποίησή της, βλέποντας μπροστά μας μία πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, διευρύνοντας τον κύκλο συμμετοχής και αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας μας. Να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος. 

Το Missing Alert App θα προστεθεί στα εργαλεία που ήδη διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και οι θεσμικοί συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη και διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Την εφαρμογή θα χειρίζεται η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού, η οποία κάθε πληροφορία θα την διοχετεύει στους αρμόδιους, ώστε να αξιολογείται και να αξιοποιείται στο μέγιστο, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του ατόμου που αναζητείται.

Σημειώνεται ότι η σύμπραξη COSMOTE-«Χαμόγελου του Παιδιού» για τη νέα εφαρμογή, αποτελεί συνέχεια μιας πολύχρονης συνεργασίας για την πρόοδο του δύσκολου έργου του σωματείου για τη φροντίδα των παιδιών και την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης στην Ελλάδα. Αναδεικνύει, ωστόσο, και τη σημασία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και υποδομών στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

protothema.gr