«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής στη Βιέννη για το προσφυγικό

0
55

Μετά από τη διπλή εκλογική «σφαλιάρα» στη χώρα της, με την ήττα της σε περιφερειακές εκλογές εξαιτίας των επιλογών της στο προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ συναντά σήμερα στη Βιέννη τους ηγέτες των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκονται στην Αυστρία, ενώ στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής μετέχει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν- ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» της Καγκελάριου, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη Σύνοδο θα μετάσχει και ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και εκπρόσωποι της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, όπως και από τις εκτός ΕΕ χώρες Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία, και βέβαια οι διοργανωτές Αυστριακοί.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, που προετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας αν χρειαστεί, όπως αναφέρει το AFP, δήλωσε ότι ο στόχος της Συνόδου είναι κατανοηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. «Η Αθήνα είναι ακόμη, λίγο πολύ, ικανή να χειριστεί την κατάσταση. Αλλά η πίεση θα αυξηθεί», δήλωσε στην Standard.

Την Πέμπτη, ο Ορμπαν ζήτησε να απελαθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από την ΕΕ, σε «μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα», σε νησί, ή στη Βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.

Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα ακολουθώντας τη λεγόμενη «βαλκανική οδό», κατευθυνόμενοι στην Αυστρία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Τον Μάρτιο, μετά από την πίεση της Αυστρίας, οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περίπου 60.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε αποφασίσει η ΕΕ, δεν αποδίδει.

Στη Βουλγαρία βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν επιπλέον βοήθεια, στέλνοντας δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία από τις 6 Οκτωβρίου.

Πηγή iefimerida.gr