Μιχάλης Μαρακάκης: «Χτίζουμε την Συνεταιριστική Τράπεζα του Αύριο»

0
101

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης αναλύει τους στόχους και τα σχέδια της Τράπεζας για το μέλλον, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον άνθρωπο. 

Η συνέντευξη: 

1. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας. Ποιοι είναι οι σταθμοί αυτής της διαδρομής, που οδήγησαν στην εδραίωση και ενίσχυση της Τράπεζας;

Είναι τόσοι πολλοί οι σταθμοί στην ιστορία της Τράπεζας. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος. Την πρώτη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου το 1997 με ένα ποσό πρωτοφανές για το Νομό Χανίων εκείνη την εποχή. Την συνεχή διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων με τα εγκαίνια νέων καταστημάτων. Την ίδρυση των θυγατρικών μας εταιριών Κρητικά Ακίνητα και Κρητικές Συμμετοχές, που έκαναν εφικτή την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για ευρύτερες επενδύσεις. Την σύνδεση με τα Διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ και την εισαγωγή ΑΤΜ. Την κατάρτιση και έναρξη υλοποίησης του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας, για το οποίο είμαστε τόσο υπερήφανοι. Την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 2015, η οποία διασφάλισε την διατήρηση της συνεταιριστικής ταυτότητας της Τράπεζας αλλά και την ισχυροποίησή της.
Η διαδρομή είναι πλέον μεγάλη και τα ορόσημα πολλά. Αυτό που νομίζω όμως ότι έχει την μεγαλύτερη σημασία, γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, είναι το όραμα και η πρόθεση της ιδρυτικής ομάδας. Να δημιουργήσουμε μια τράπεζα διαφορετική από τις άλλες, έναν οργανισμό με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που να τον διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.
Αυτό το όραμα, η αφοσίωση στην επίτευξη του εγχειρήματος και η αμέριστη στήριξη που λάβαμε σε αυτά τα 25 χρόνια από τους συνεταίρους μας, θεωρώ ότι είναι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την εδραίωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και την διαχρονική ενίσχυση της.

2.Πρόσφατα λανσάρατε τη νέα τηλεοπτική καμπάνια της Τράπεζας, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Πόση σημασία δίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στον άνθρωπο;

Δίνει την ύψιστη σημασία, καθώς στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ο άνθρωπος είναι το κεφάλαιό μας. Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της ύπαρξης και της λειτουργίας μας. Είναι άλλωστε τέτοιος ο χαρακτήρας της Τράπεζας, ώστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είμαστε ένας συνεταιρισμός. Η αποστολή μας διαπνέεται από την συνεταιριστική φιλοσοφία. Η αλληλεγγύη αποτελεί μία από τις βασικές μας αξίες. Είμαστε ένα διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα. Μια τράπεζα με κοινωνικό πρόσωπο και όχι ένας συνηθισμένος απρόσωπος οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στους ανθρώπους, στεκόμαστε στο πλευρό τους, τους συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είτε αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πελάτες μας ή/και οι συνεργάτες μας είτε είναι οι εργαζόμενοι μας, τους οποίους αναγνωρίζουμε ως το πλέον σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζάς μας.

3. Μετά από τρία δύσκολα χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εν μέσω capital controls, απόσυρσης καταθέσεων, έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευρά του κοινού, πόσο πιθανή είναι εφέτος η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας;

Αν «διαβάσει» κάποιος με προσοχή τα στοιχεία με τις μεταβολές των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες, όπως αποτυπώνονται στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, θα διαπιστώσει ότι οι απώλειες καταθέσεων ξεκίνησαν ήδη από το 2010, με σημαντικές εκροές καταθέσεων γύρω από περιόδους έντονης «ανησυχίας» ή τις περιόδους των εκλογικών αναμετρήσεων. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν σίγουρα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς η απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αλλά και απέναντι σε αυτούς που ονομάσαμε εκ των υστέρων «θεσμούς», οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης και απέναντι στο Τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να συμβεί το «αδιανόητο», που με την σειρά του οδήγησε στο «αναπόφευκτο» – στα capital controls.
Λίγο πριν κλείσουν οι Τράπεζες, στο τέλος Ιουνίου του 2015 είχαν απωλέσει (σταδιακά από τις αρχές του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2015), σχεδόν τις μισές τους καταθέσεις, που είχαν σε αυτές οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Από 235 δις € συνολικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Δεκέμβριο του 2009 φτάσαμε στα 122 δις € τον Ιούνιο του 2015, για να φτάσουμε στο τέλος του 2018 στα 135 δις €. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκαν από 258 δις € στο τέλος του 2009 σε 175 δις στο τέλος του 2018.
Η μερική επιστροφή των καταθέσεων σίγουρα παραπέμπει σε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης βοήθησαν ιδιαίτερα οι σταδιακές χαλαρώσεις των capital controls, με σημαντικότερες αυτές του Φεβρουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2018.
Μπορούμε να πούμε ότι το εξωτερικό περιβάλλον (και αναφέρομαι κυρίως στις εξελίξεις στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Οικονομία), μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για αυτά που θα δούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, χωρίς φυσικά να αγνοούμε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον και ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να «επουλωθούν οι πληγές» που έχουν αφήσει στην Ελληνική Οικονομία και στην Χώρα, καθώς και στον Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσα συνέβησαν τα τελευταία 10 χρόνια.

4. Υπάρχει η αίσθηση πως σταδιακά επανέρχεται η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πώς καταγράφεται αυτή η εξέλιξη στις δραστηριότητες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων; Πρόσφατα ανακοινώσατε μάλιστα και τον μηδενισμό εξάρτησης της Τράπεζας Χανίων από τον ELA.

Πράγματι η Τράπεζα δεν εξαρτάται πλέον από τον δανεισμό του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας. Η πλήρης απεξάρτησή μας προήλθε αποκλειστικά από την αύξηση των καταθέσεων και όχι με την έκδοση ομολόγων. Η εμπιστοσύνη που έδειξε ο κόσμος απέναντί μας, ιδιαίτερα από το 2018 μέχρι σήμερα, ήταν πολύ μεγάλη. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της που προβλέπουν την προσέλκυση καταθέσεων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα πριν την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την αύξηση της καταθετικής βάσης, την αδιάλειπτη διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενδυνάμωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο. Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που είχε ως αποτέλεσμα τον αυξημένο ρυθμό επιστροφής των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αντικατοπτρίζεται και στα μεγέθη των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Από 325 εκατ. Ευρώ που ανέρχονταν οι καταθέσεις στο τέλος του 2017 ενισχύθηκαν σημαντικά και τις αρχές Μαρτίου 2019 διαμορφώθηκαν σε 417 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας μια συνολική αύξηση που ξεπερνά το 28%. Σε μεγάλο βαθμό συνεισέφερε στην αύξηση αυτή το δίκτυο των 7 καταστημάτων μας στην Αττική, αποφασιστικός όμως ήταν και το ρόλος των 16 καταστημάτων μας που λειτουργούν στην Κρήτη. Παραδοσιακά ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των καταθέσεων στη Χώρας μας συγκεντρώνεται στην Αττική. Η δημιουργία σταδιακά ενός δικτύου 7 καταστημάτων στο λεκανοπέδιο, μας επέτρεψε να γνωριστούμε από κοντά με ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής, είτε είχαν σχέση με την Κρήτη είτε όχι. Πράγματι μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια σταδιακή αλλά ουσιαστική αλλαγή στάσης των καταθετών και μια αυξανόμενη διάθεση να επιστρέψουν τα χρήματα τους στο Ελληνικό τραπεζική σύστημα.

5. Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους νέες προθεσμιακές καταθέσεις. Ποια καταθετικά προϊόντα προωθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και πόσο ελκυστικά είναι;

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όταν μιλάμε για καταθέσεις αυτό που μετράει είναι δύο πράγματα. Η εμπιστοσύνη που εμπνέει η Τράπεζα στον καταθέτη και το πόσα ευρώ «μπαίνουν στην τσέπη του», στην διάρκεια μιας χρονικής περιόδου (πχ ενός μήνα ή ενός έτους), από ένα ποσό που καταθέτει στην τράπεζα. Όλα τα υπόλοιπα (ονομαστικό επιτόκιο, ανταμοιβές με πόντους ή με προκαταβολές τόκων, διπλασιασμός επιτοκίων υπό προϋποθέσεις, εκπτώσεις ή δωρεάν υπηρεσίες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και μια σειρά άλλα), θα λέγαμε ότι σε μεγάλο βαθμό, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, είναι δημιουργήματα του marketing. H δική μας τράπεζα διαθέτει μία μεγάλη γκάμα καταθετικών προϊόντων. Αυτό που όμως βαρύνει ιδιαίτερα είναι ότι αποτελεί πάγια πολιτική της Τράπεζας να δημοσιεύει καθημερινά αναλυτικό κατάλογο των επιτοκίων της, τον οποίο ο καταθέτης βρίσκει στον ιστότοπο της Τράπεζας, σε άλλους ιστότοπους, σε μεγάλο αριθμό τοπικών εφημερίδων στην Κρήτη, σε διάφορα έντυπα στη Αττική και φυσικά στα 23 καταστήματα της Τράπεζας. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ίδιος για 2 και 3 χρόνια, συνεισφέρει αποφασιστικά στην δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και δημιουργεί μια καθαρή και ειλικρινή σχέση μεταξύ του καταθέτη και της Τράπεζας. Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα μας, όπως συμβαίνει άλλωστε διαχρονικά με τις μικρότερες τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχει παραδοσιακά καλύτερα επιτόκια από τις μεγάλες τράπεζες. Η διαφορά αυτή των επιτοκίων σε εποχές που όλες οι τράπεζες είχαν πολύ ψηλά επιτόκια δεν είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για τον καταθέτη. Σήμερα όμως, που ζούμε σε εποχές πολύ χαμηλών επιτοκίων, η διαφορά αυτή μπορεί να σημαίνει και διπλασιασμό της απόδοσης της κατάθεσης του.

6. Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων για το 2019; Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται η δραστηριότητά σας;

Εργαζόμαστε καθημερινά προσηλωμένοι στην επίτευξη του οράματός μας. Αφενός την εξέλιξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων σε ένα σύγχρονο και ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ευρύ αποτύπωμα στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα και αφετέρου την ανάδειξη της Κρήτης σε μία σημαντική οικονομική περιφέρεια με πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτά τα δεδομένα ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τράπεζας αποβλέπει στην προσέλκυση καταθέσεων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα πριν την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και στην αύξηση της καταθετικής βάσης, στην αδιάλειπτη διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου καθώς και στην ενεργητικότερη διαχείρισή του, στην ενδυνάμωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο, στον περαιτέρω εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών, στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσω του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας και βεβαίως στην αύξηση της τιμής της συνεταιριστικής μερίδας της Τράπεζας μέσω της βιώσιμης ενίσχυσης των οικονομικών μεγεθών.

7. Με δεδομένη την ιδιαίτερη έμφαση της Τράπεζας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει στην ανάπτυξη της Κρήτης;

Έχουμε δηλώσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι το όραμα μας είναι η Κρήτη να εξελιχθεί σε μια από τις δυναμικότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια νησιωτική Περιφέρειας Πρότυπο Ανάπτυξης στου τομείς του Τουρισμού, της Γεωργίας, της Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων, της Παραθεριστικής Κατοικίας, της Ενέργειας, της Εφαρμοσμένης Ερευνάς κα άλλων δυναμικών τομέων και κλάδων που θα αναδειχθούν στην πορεία.
Η πρόκληση για την Τράπεζα μας είναι, στα πλαίσια του ρόλου της ως Τοπική Τράπεζα και παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία της ως μια υγιής και δυναμική Τράπεζα, να «σηκώσει» ένα μεγάλο μέρος από το βάρος αυτής της Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλο το Νησί και χρηματοδοτώντας ή συμμετέχοντας άμεσα σε ανάλογες πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και φορείς του Δημόσιου τομέα. Στα 25 χρόνια της διαδρομής της, υλοποιώντας το όραμα αυτό η Τράπεζα έχει συνεισφέρει αποφασιστικά, με χρηματοδότηση, αλλά και με ουσιαστική υποστήριξη, στην δημιουργία ανάπτυξη και εξέλιξη χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όλων των κλάδων σε ολόκληρη την Κρήτη. Επιχειρήσεις τις οποίες στήριξε ουσιαστικά και ήταν δίπλα τους, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα μέσω ενός μεγάλου αριθμού βιώσιμων και δυναμικών θυγατρικών επιχειρήσεων, κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων, αλλά και πρωτοβουλιών όπως η ανάπτυξη βιοτεχνικών πάρκων συνεισέφερε και συνεισφέρει ενεργά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Κρήτη. Έχουμε ακόμα να κάνουμε πάρα πολλά. Έχουμε τους Ανθρώπους, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και με την ουσιαστική υποστήριξη των χιλιάδων συνεταίρων μας χτίζουμε την Συνεταιριστική Τράπεζα του Αύριο.