Μία οφειλόμενη απάντηση στον ηθοποιό κ. Παπαδημητρίου

0
580

Του Μανώλη Κονσολάκη

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Μάκης Παπαδημητρίου, επικοινώνησε το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνικά μαζί μου, με αφορμή το άρθρο με τίτλο “Χανιά: Το θέατρο του… παραλόγου. Υβριστικές επιστολές και απόρρητα δεδομένα στη φόρα”, 

Ένα άρθρο που  δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή, στο οποίο σχολιάζω, εκφέροντας την προσωπική μου άποψη, τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ασθένεια του κ. Παπαδημητρίου και την ακύρωση, δύο στη σειρά, παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕΚ, στο Θέατρο της Ανατολικής τάφρου, αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει η Διοίκηση του Θεάτρου. 

Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε αρχικά ότι η ιατρική γνωμάτευση δόθηκε με την έγκρισή του στη δημοσιότητα από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕΚ, κάτι για το οποίο προσωπικά ουδέποτε είχα εκφράσει αμφιβολία.

Του εξήγησα ότι αυτό που σχολίασα ήταν η ανάγκη που ένιωσε η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕΚ να δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, έστω και με την έγκρισή του.

Ακόμη ο κ. Παπαδημητρίου απαίτησε να του ζητήσω συγνώμη καθώς όπως ανέφερε θεωρεί τον εαυτό του θιγόμενο, από την αναφορά μου στο άρθρο, στις επιστολές που απέστειλαν αυτός και ο σκηνοθέτης της παράταξης κ. Θεοδωρόπουλος  το πρωί προς τα ΜΜΕ των Χανίων(μεταξύ αυτών και στο kriti24.gr) στις οποίες καταφέρονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον δύο τοπικών ηλεκτρονικών Μέσων, του Zarpanews.gr και του Flashnews.gr, για τα άρθρα τους που αφορούσαν τις ακυρώσεις των δύο παραστάσεων.

Μου τόνισε δε ότι τον πείραξε ιδιαίτερα η φράση στην οποία αναφέρεται: “Ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής της παράστασης το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι πραγματικά να στείλουν νέες επιστολές και να ζητήσουν συγνώμη για τα όσα αναφέρουν στις πρώτες”.

Προσπάθησα να του εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους έκανα αυτήν την αναφορά επισημαίνοντας ότι θεωρώ πως οι επιστολές περιέχουν πολύ βαριές εκφράσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν-κατά την άποψή μου πάντα- ειρωνικές ή υβριστικές για τα δύο μέσα και τους δημοσιογράφους τους.

Δεν το αποδέχτηκε επισημαίνοντας μου με τη σειρά του, ότι ειρωνικά και υβριστικά ήταν κάποια άρθρα που γράφτηκαν ανώνυμα σε αυτά τα δύο ΜΜΕ των Χανίων, στα οποία χρησιμοποιήθηκε η ασθένεια του για να ασκηθεί κριτική στον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕΚ. 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχω καμία σχέση με τα άρθρα αυτά, εφόσον ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Θεοδωρόπουλος εμμένουν στην άποψή τους και θεωρούν τους εαυτούς τους θιγόμενους από τα γραφόμενα στο σημερινό μου άρθρο, οφείλω να τους ζητήσω συγγνώμη. Είναι υποχρέωσή μου και το επιβάλλουν και οι κανόνες της ευπρέπειας. Άλλωστε με τους δύο καλλιτέχνες δεν έχω τίποτα να με χωρίζει…

Από εκεί και πέρα επειδή το ΔΗΠΕΘΕΚ αποτελεί ένα Θέατρο του οποίου βασικός μέτοχος και χρηματοδότης είναι ο Δήμος Χανίων, είναι αυτονόητο ότι έχω κάθε δικαίωμα να εκφέρω την άποψη μου, ως δημοσιογράφος και πολίτης αυτής της πόλης.

Και δεν απεμπολώ αυτό το δικαίωμα, ούτε φυσικά αλλάζω την άποψη μου, σε σχέση με αυτά που έγραψα το μεσημέρι, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕΚ, τόσο ένα ανθρώπινο και απρόοπτο θέμα, όπως ήταν η ασθένεια του κ. Παπαδημητρίου(για την οποία είναι αυτονόητο φυσικά ότι δεν φέρει καμία ευθύνη), όσο και γενικότερα για τις απόψεις που εξέφρασε στη συνέντευξη τύπου, για τη νέα φυσιογνωμία του Θεάτρου.   

Περιμένω πάντως και εγώ, όπως υποθέτω και πολλοί ακόμη, για τα όσα έχουν διαδραματιστεί, να πάρει δημόσια θέση πλέον ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, καθώς ο Δήμος Χανίων είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΗΠΕΘΕΚ. Και δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχος. 

Είμαι υποχρεωμένος τέλος να δημοσιοποιήσω πλέον και τις δύο επιστολές των κυρίων Παππαδημητρίου και Θεοδωρόπουλου, τις οποίες είχα παραλείψει να δημοσιεύσω στο προηγούμενο μου άρθρο, ώστε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τμήματα της επιστολής του κ. Παπαδημητρίου,  έχουν ήδη δημοσιεύσει στο θέμα με τίτλο: Μάκης Παπαδημητρίου: «Γιατί δεν μπορούσα να παίξω στην παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες”. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Μάκη Παπαδημητρίου:

Προς τις ιστοσελίδες flashnews.gr και zarpanews.gr σχετικά με δημοσιεύσεις τους που αφορούσαν την ακύρωση 2 προγραμματισμένων  παραστάσεων στα Χανιά της Κρήτης 1 και 2 Αυγούστου 2018.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ονομάζομαι Παπαδημητρίου Μάκης, είμαι ηθοποιός, και συμμετέχω στην παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες” που θα παρουσιάζονταν 1, 2 και 3 Αυγούστου στην Ανατολική Τάφρο. 
Δυστυχώς, από την περασμένη Κυριακή το απόγευμα είχα ενοχλήσεις στην κοιλιά που εξελίχθησαν σχεδόν δύο μέρες μετά -ενώ ταξίδευα με το νυχτερινό πλοίο για Χανιά- σε οξεία, εμπύρετη γαστρεντερίτιδα.

Οι επισκέψεις μου στην τουαλέτα ήταν περίπου 2 κάθε ώρα, οπότε αφυδατώθηκε ο οργανισμός μου σε υπερβολικό βαθμό. Πήρα ενδοφλέβια αντιβίωση και ορούς για να αναρρώσω και μέχρι τελευταία στιγμή πίστευα ότι θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στην -πολύ απαιτητική σωματικά- παράσταση μας.

Δεν τα κατάφερα. Η αφυδάτωση προκαλεί αδυναμία, εξασθένιση, έλλειψη προσανατολισμού και πολλά άλλα, έως και λιποθυμία. Καθόλου καλό για τη δουλειά μας. Προκειμένου να αποφύγω λοιπόν τον κίνδυνο είπα να ακυρώσουμε.

Δεν ήταν ευθύνη του ΔΗΠΕΘΕΚ η ακύρωση της παράστασης. Δεν είπε το ΔΗΠΕΘΕΚ ακυρώστε γιατί έτσι του κάπνισε του Αθανασόπουλου. Αν ήταν άλλος τι θα έκανε δηλαδή; Θα με εκβίαζε να ανέβω στη σκηνή. Τι δεν έκανε δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει για να μην ακυρωθεί η παράσταση;

 Ήμουν και είμαι άρρωστος. Οι γιατροί της κλινικής δεν έκαναν καμία λάθος εκτίμηση, όπως υπαινίσσεται η ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Σήμερα, το πρωί, πήρα τη δεύτερη ενδοφλέβια αντιβίωση και ορούς, και αισθανόμουν καλύτερα αλλά και πάλι δεν κατάφερα δυστυχώς να νιώσω τόσο δυνατός για να βγάλω την παράσταση. Δεν υπήρξαν ούτε καθυστερήσεις από το ΔΗΠΕΘΕΚ ούτε ανοργανωσιές. Περίμενα μέχρι το απόγευμα για να μετρήσω τις δυνάμεις μου.

Το πρωί ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι θα έπαιζα αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας τα πράγματα άλλαξαν. Είναι ανθρώπινο και εντελώς φυσιολογικό. Δεν είμαι κολλητός του Αθανασόπουλου ούτε θα του φτιάξω πόρτα για το χειμώνα, που λένε στο χωριό μου. Αλλά διαβάζω άρθρα με τίτλο: «Απίστευτο! Αυτό δεν είναι θέατρο είναι καφενείο… ακύρωσε πάλι την παράσταση το ΔΗΠΕΘΕΚ». Λοιπόν, την παράσταση δεν την ακύρωσε το ΔΗΠΕΘΕΚ. Την ακύρωσε η γαστρεντερίτιδα.

Όπως αν έβρεχε θα την ακύρωνε ο καιρός.

Είναι το λιγότερο χυδαίο να χρησιμοποιείται η αρρώστια ενός ανθρώπου για μικροπολιτικά παιχνίδια. Αν έχετε θέμα με τον Πρόεδρο σας, πείτε τα ευθέως. Τα άλλα είναι μαλακίες τούμπανα. Ευχαριστώ για τα περαστικά.

Αν είμαι καλά αύριο θα παίξω.

Αν όχι, δεν θα παίξω. Και να υπογράφετε τα άρθρα σας.

Είναι σημάδι καλής δημοσιογραφίας.

Και τώρα με συγχωρείτε… πάω να προσκυνήσω τον πορσελάνινο θεό.

Η επιστολή του κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Προς τις ιστοσελίδες flashnews.gr και zarpanews.gr σχετικά με δημοσιεύσεις τους που αφορούσαν την ακύρωση 2 προγραμματισμένων  παραστάσεων στα Χανιά της Κρήτης 1 και 2 Αυγούστου 2018.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Είναι θλιβερό που μια πόλη σαν τα Χανιά, με την ιστορία και τον πολιτισμό που έχει, να έχει αυτού του επιπέδου τη «δημοσιογραφία». Το κατάλαβα βέβαια και από τη Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε την Τετάρτη 1η Αυγούστου για την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες». Δεν ενδιέφερε η παράσταση τους κυρίους που κάθονταν απέναντι μας και παρίσταναν τους καλλιτεχνικούς συντάκτες, αλλά μόνο πώς θα επιτεθούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

Αναγκάστηκα εγώ και ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου να τους πούμε ότι είναι προσβλητική η συμπεριφορά τους και αντιδεοντολογική δημοσιογραφία να μην τους αφορά τίποτα για την παράσταση, να μην κάνουν ούτε μία ερώτηση. Εύχομαι από ασχετοσύνη, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά μέρους των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων.

Το θέατρο δεν είναι για να ξεσκίζουμε τις σάρκες μας αλλά για να προωθούμε τις ευγενείς σκέψεις συγγραφέων όπως ο Αριστοφάνης και όχι μόνο. Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν σέβονται την ασθένεια ενός ηθοποιού του ήθους και της ποιότητας του Μάκη Παπαδημητρίου που ο ρόλος του Μνησίλοχου που παίζει, απαιτεί να βρίσκεται επί σκηνής από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Αντί να ζητάνε κάποιοι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ επειδή αρρώστησε ένας ηθοποιός μήπως θα έπρεπε να ζητήσω εγώ τη δική τους παραίτηση;
Τους εύχομαι πάντως να είναι καλά αυτοί και οι οικογένειες τους.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνοθέτης & Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Υ.Γ. Σε μια συναυλία του στο Λυκαβηττό, ο Μάνος Χατζιδάκης απαίτησε να φύγουν από το χώρο της συναυλίας αυτοί οι οποίοι ουρλιάζανε επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα στο πιάνο που θα έπαιζε. Δεν επιθυμώ κι εγώ την παρουσία αυτών των «δημοσιογράφων» στην παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» που εύχομαι να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 3 Αυγούστου. Να είναι καλά ο Μάκης και να την παρουσιάσουμε στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter