Μία κρίσιμη ημέρα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα

0
41

Είναι η μέρα που ένα ξενιτεμένο παιδί της Ελλάδας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που ήδη μας έχει κάνει περήφανους, θα δώσει τον αγώνα για να ανέβει ένα σκαλί ακόμη παραπάνω, κάνοντας μας ακόμη πιο περήφανους που είμαστε Έλληνες. 

Την ίδια περίπου ώρα στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, με οριακή πλειοψηφία 151 ίσως και ένας δύο παραπάνω βουλευτές, θα ψηφίζουν, για να κλείσουν το πιο… τραυματικό κεφάλαιο της τελευταίας τριαντακονταετίας, σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Το μακεδονικό ζήτημα.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο σε αυτήν την υπόθεση. 

Μας ενδιαφέρει μόνο τι είναι εθνικά σωστό για την χώρα και τους πολίτες. Οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι δεδομένο ότι απορρίπτουν αυτήν την συμφωνία. 

Καμιά φορά εθνικά σωστό δεν είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία. Ούτε αυτή των πολιτών, αλλά ούτε και αυτή των 300 στο εθνικό κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση του Μακεδονικού ζητήματος και της πρόσφατης συμφωνίας των Πρεσπών, έχουμε μία τέτοια περίπτωση. Τους πολίτες να θέλουν το εντελώς αντίθετο από αυτό που ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι εκπρόσωποι τους στο κοινοβούλιο. 

Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, θα το καταγράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.

Ίσως και αυτοί να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν ποτέ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, «κλείνει» προς όφελος της χώρας, ένα «ανοικτό» εθνικό θέμα ή εάν δημιουργεί περισσότερους κινδύνους, από αυτούς που η οριακή πλειοψηφία των εθνοπατέρων, νομίζουν πως με την ψήφο τους θα απομακρύνει.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα που πριν τη κρίνουν οι ιστορικοί,  θα το δείξει αργά ή γρήγορα, η εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα το εθνικό κοινοβούλιο, με την απόφασή του, δεν θα ανοίξει μία ακόμη «κερκόπορτα». Από τις πολλές που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια. 

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα καλύτερο…

Μανώλης Κονσολάκης