Μία γνώμη για το θέμα της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων

0
767

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντάρας*
[email protected]

Σε μια σοβαρή Πολιτεία, το ποιος κατέχει τη θέση Συντονιστή-Διευθυντή μιας κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο θα αποφασιζόταν βάσει νόμου, κανόνων και τα προσόντα των υποψηφίων, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών. Δε θα αποτελούσε αντικείμενο φορτισμένων δηλώσεων και εξωθεσμικών εκκλήσεων, δε θα γινόταν συντονισμένη προσπάθεια πολλών μηνών να εμπλακούν σύλλογοι εργαζομένων, ασθενείς και η κοινή γνώμη.

Η παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων υπέρ ενός εκ των δύο καταξιωμένων ιατρών που διεκδικούν τον τίτλο του Συντονιστή-Διευθυντή μιας κλινικής την ώρα που η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, αποσκοπεί στην ανησυχία των ασθενών και πολιτών, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις αρχές και τους θεσμούς που ο ίδιος επικαλείται (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, 4/6).

Παινεύει συνεχώς τον έναν υποψήφιο, τον οποίον ονομάζει επανειλημμένως, ενώ υποτιμά τα προσόντα και το πρόσωπο του άλλου ιατρού, τον οποίο δεν κατονομάζει καν, μήπως και γίνει γνωστό ότι είναι και αυτός Χανιώτης, από γνωστή και άξια οικογένεια, με άριστη πορεία, πολύχρονη προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με πλούσιο βιογραφικό. Πέτυχε με το σπαθί του.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ζητεί δικαιοσύνη, “αλήθεια” και αξιολόγηση ενώ, μιλάει για “σημαδεμένη τράπουλα” και “φωτογραφική διαδικασία” και φτάνει να ζητεί και την παρέμβαση του πρωθυπουργού υπέρ του ενός υποψηφίου! Κατ´ αυτή την αντίληψη, οι θεσμοί υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν αυτό που εμείς επιθυμούμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ένας υποψήφιος, παρά τις αναφερόμενες αρετές του, επενδύει στο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στο Νοσοκομείο πριν από τον συνάδελφό του, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο – θεσμικό και εξωθεσμικό – και κάθε γνωριμία για να φορτίσει την κοινή γνώμη και να υποσκάψει το πρόσωπο και τα προσόντα του νεοφερμένου συναδέλφου του.

Αυτή τη Δικαιοσύνη, αυτή την αλήθεια, αυτή την αξιολόγηση θέλουμε; Μπορούμε να θεωρήσουμε δίκαιη την αδικία, αλήθεια τη διαστρέβλωση και το ψέμα, αξιολόγηση τον εκ των προτέρων αποκλεισμό ενός υποψηφίου και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού;

Μήπως είναι η ώρα να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη και τους κανονισμούς, να σεβαστούμε τις διαδικασίες, να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον;

Πρέπει να δηλώσω ότι ο ένας υποψήφιος είναι συγγενής μου. Η τοποθέτηση μου θα ήταν ίδια και αν δεν τον γνώριζα.

*Ο  Νίκος Κωνσταντάρας είναι Δημοσιογράφος, τέως Διευθυντής Σύνταξης και αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή