Μία γνώμη για την ενημέρωση στο διαδίκτυο, με αφορμή μία φωτογραφία…

0
270

Η νέα εποχή στην ενημέρωση, είναι πιο γρήγορη, πιο άμεση, αλλά και πολλές φορές πιο ευάλωτη, σε ότι αφορά την εγκυρότητα της πληροφόρησης και των ειδήσεων:

Με απλά λόγια είναι πολύ πιο εύκολο στην εποχή των pc, των tablets και των Smartphone’s, να πέσεις στην «παγίδα» και να δημοσιεύσεις μία «μαϊμού» πληροφορία ή είδηση.

Όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες με τη φωτογραφία με τον περίφημο… παγωμένο σταυρό του Ψηλορείτη, η οποία έγινε πολύ γρήγορα viral και την αναδημοσίευσαν  πολλές ιστοσελίδες της Κρήτης, μεταξύ αυτών και το kriti24.gr.

Όπως αποδείχτηκε όμως, μόνο από τον Ψηλορείτη δεν ήταν η συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου φωτομοντάζ, αλλά ήταν αληθινή.

Η διαφορά  είναι ότι ο συγκεκριμένος σταυρός, βρίσκεται στο βουνό Gran Sasso στην κεντρική Ιταλία απ’ όπου και τραβήχτηκε η φωτογραφία, η οποία μάλιστα αντιστράφηκε (δεξιά-αριστερά) για να είναι πιο δύσκολη η εύρεσή της.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση, «μαϊμού» πληροφορίας.

 Και αν η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ανώδυνη, σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι σοβαρή, ακόμη και επικίνδυνη.

Το διαδίκτυο και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν δυστυχώς κατακλυστεί, από ένα πλήθος μη σοβαρών ιστοσελίδων, πολλές εκ των οποίων καθημερινά με τους τίτλους τους διαφημίζουν την… αποκάλυψη.

Η μόνη προφύλαξη, από αυτές τις ψευδείς πληροφορίες είναι η κριτική στάση και ο έλεγχος, από τις ιστοσελίδες οι οποίες θέλουν να λένε ότι προσφέρουν σοβαρή, ποιοτική, ελεγμένη και έγκυρη ενημέρωση στους πολίτες.

Είναι πολλές οι ιστοσελίδες που σέβονται και τον εαυτό τους και τους αναγνώστες τους και προσφέρουν ποιοτική πληροφόρηση.

Δυστυχώς είναι εξίσου πολλές αυτές που πράττουν το αντίθετο.

 Η ευθύνη ανήκει πλέον και στους πολίτες, να αποφασίσουν τι ενημέρωση θέλουν και ποιος μπορεί να τους την προσφέρει. 

Είναι επίσης σημαντικό, όσες ιστοσελίδες θέλουν να χαρακτηρίζονται σοβαρές και ποιοτικές, αν κάποια φορά  πέσουν στην παγίδα και δημοσιοποιήσουν μία είδηση ή πληροφορία, αμφίβολής εγκυρότητας, να σπεύσουν να διορθώσουν, παραδεχόμενες το λάθος τους.

Μόνο έτσι το διαδίκτυο θα μπορέσει να αποκτήσει κάποια στιγμή όρους και κανόνες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι, σε αυτήν την καινούρια εποχή της πληροφόρησης.