Μία άποψη για την αντιπαράθεση Κοτζαμιχάλη-Βλαχάκη με αφορμή την καθαριότητα

0
815

Η νέα δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ μελών της Δημοτικής Αρχής, με αφορμή το διαγωνισμό για τον εργολάβο καθαριότητας, πέρα από το γεγονός ότι επαναφέρει στην επικαιρότητα την υποβόσκουσα εδώ καιρό κρίση, στην πιο ανομοιογενή ίσως δημοτική ομάδα πλειοψηφίας των τελευταίων τετραετιών στο Δήμο Χανίων, προκαλεί και μερικές εύλογες απορίες.

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης και κατηγορίες που απαιτούν απόδειξη ή ακόμη και προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Και βέβαια αποδεικνύουν ότι τελικά η κατάσταση δε διορθώνεται εκεί στην οδό Κυδωνίας.

Στην απάντησή του στα σχόλια του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μιχάλη Κοτζαμιχάλη, για τα προβλήματα καθαριότητας στο Δήμο και την επιλογή του συγκεκριμένου εργολάβου, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βλαχάκης, αντεπιτέθηκε με βαριές καταγγελίες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: 

«…βασική διαφοροποίηση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση ήταν η απαλοιφή ορισμένων «φωτογραφικών όρων»».

Αναφέρει ακόμη ότι:

«… το δεύτερο σημαντικό στοιχείο ήταν η ορθή επανεκτίμηση του κόστους της μελέτης, το οποίο αίφνης μειώθηκε κατά 180.000 ευρώ, παρότι προστέθηκε επιπλέον έργο καθαριότητας.
Με όλα αυτά, για πρώτη φορά μετά από 25 και πλέον χρόνια, άλλαξε ο εργολάβος καθαριότητας του Δήμου Χανίων στον πρώτο διαγωνισμό με ανόθευτο ανταγωνισμό«.

Δηλαδή με απλά λόγια ο κ. Βλαχάκης, δημόσια καταγγέλλει ότι στο παρελθόν στο Δήμο Χανίων, γινόταν «στημένοι» διαγωνισμοί για την επιλογή του εργολάβου καθαριότητας.

Ένας όμως από αυτούς που διενήργησαν ως αντιδήμαρχος τέτοιο διαγωνισμό στο παρελθόν, ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Κοτζαμιχάλης. Αφορούν και αυτόν οι καταγγελίες;  

Εδώ δύο γεγονότα μπορεί  συμβαίνουν:

Είτε οι κατηγορίες που δημόσια εκτόξευσε ο κ. Βλαχάκης, είναι στοιχειοθετημένες, άρα όφειλε όχι προσωπικά, αλλά ως Δημοτική Αρχή, να έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Είτε ο αντιδήμαρχος δεν έχει στοιχεία, πιθανόν μόνο κάποιες ενδείξεις, οπότε εκτόξευσε τις κατηγορίες, περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού. 

Ο ίδιος πάντως στο παρασκήνιο δηλώνει ότι έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία, που τεκμηριώνουν τις κατηγορίες του. 

Εδώ όμως προκύπτει συνολικότερα και ένα πολιτικό θέμα το οποίο οφείλει να ξεκαθαρίσει πλέον, με την τροπή που πήραν τα πράγματα, η Δημοτική Αρχή. 

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

Όσα κατήγγειλε ο κ. Βλαχάκης ήταν σε γνώση του Δημάρχου, ο οποίος παρόλα αυτά τα κάλυπτε; 

Κάλυψε πολιτικά και τον κ. Κοτζαμιχάλη;

 

Γιατί δεν έχει δώσει ακόμη εντολή να πάει ο σχετικός φάκελλος προς διερεύνηση στη δικαιοσύνη για την προστασία των συμφερόντων του Δήμου; 

Εάν πάλι όλα τα παραπάνω δεν ήταν σε γνώση του Δημάρχου-πράγμα όμως μάλλον απίθανο- τότε προκύπτει εσωτερικό θέμα ενημέρωσης μέσα στη Δημοτική Αρχή. 

Πάντως οι κατηγορίες δεν είναι πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται και μετά να σβήνουν και να ξεχνιούνται.

Οι δημότες υποθέτουμε περιμένουν απαντήσεις. Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν απ’ όλες τις πλευρές. 

Θα κλείσουμε με μία ενδιαφέρουσα δημόσια επισήμανση για την αντιπαράθεση Βλαχάκη-Κοτζαμιχάλη, που κάνει μέσω της προσωπικής του σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γιάννης Χίνος ο οποίος γράφει:

Το ότι δεν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε…….
Το ότι δεν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι δεν μας νοιάζει…….
Σε πρώτη φάση οφείλετε και οι δύο μια συγγνώμη….
Ο ένας, που για λόγους εκδίκησης του παρελθόντος για προσωπικούς λόγους, προέτρεψε ψηφοφόρους να εμπιστευθούν μια δημοτική ομάδα που προφανώς δεν γνώριζε, αλλά ταυτίστηκε και εμπιστεύτηκε…….
Ο δεύτερος που προκειμένου να κερδίσει η ομάδα για την οποία μάχεται, αποδέχθηκε να συμπεριληφθούν σε αυτή ανομοιογενή πολιτικά στοιχεία……..
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ευθύνη μοιράζεται για το σημερινό καραγκιοζιλίκι…….
Και αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε και ας κάνουμε τους χαζούς που δεν καταλαβαίνουν…….
Για αυτό οι έχοντες άδικο και υπερβολική αυταρέσκεια και αυτοεκτίμηση χωρίς ιδιαίτερο λόγο ας ηρεμήσουν λιγο…..γιατι καρφώνονται…….

kriti24