Μέτρηση της κυκλοφορίας μέσω κινητών

0
62

Διατίθεται στο κοινό η νέα εφαρμογή μέτρησης και απεικόνισης κυκλοφοριακής κίνησης για τους δρόμους του Ηρακλείου, με τη χρήση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικό Android και οι δημότες μπορούν να την εγκαταστήσουν μέσα από το google play, με το όνομα rerum traffic car.
Η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από το πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RERUM, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ, ξένα πανεπιστήμια και εταιρίες.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, όπως GPS, επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο για να ανιχνεύει την κίνηση και την ταχύτητα κίνησης του χρήστη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος από τεχνικές προστασίας προσωπικών δεδομένων, λαμβάνει μετρήσεις για την ταχύτητα κίνησης του χρήστη μόνο σε προκαθορισμένους δρόμους, και όχι σε οποιοδήποτε μέρος, και μεταδίδει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες σε έναν ενδιάμεσο εξυπηρετητή.

Ο Εξυπηρετητής αυτός ενώνει πληροφορίες από όλους τους χρήστες και μεταφέρει στις εφαρμογές μόνο τα αποτελέσματα σχετικά με την κίνηση. Η εφαρμογή δε μεταφέρει κανένα προσωπικό αναγνωριστικό του χρήστη και πουθενά στην όλη διαδικασία δεν αποθηκεύονται οι μετρήσεις του κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Επιπλέον, διάφορες τεχνικές που έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί συμβάλλουν αρκετά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ελαχιστοποίηση του όγκου των δεδομένων που μεταδίδει η εφαρμογή, ώστε να μην επηρεάζει την λειτουργία του κινητού τηλεφώνου του χρήστη.

Πηγή: ert.gr