Μέτρα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου της ελιάς Xylella

0
112

Οδικό Χάρτη Ενεργειών όσον αφορά το βακτήριο Xylella fastidiosa, το οποίο προσβάλει τις ελιές, συνέταξε η επιτροπή της περιφέρειας Κρήτης, η οποία παρακολουθεί το φαινόμενο.

Το βακτήριο, το οποίο αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κρήτη όμως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με το efsyn.gr βακτήριο όταν αναπτυχθεί, εµποδίζει την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού ενώ µεταδίδεται και εξαπλώνεται από έντοµα και προσβάλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αµπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, κ.α.).

Η επιτροπή θεωρεί ότι είναι κρίσιμη, η άμεση έναρξη όλων των ενεργειών, τόσο σε θεσµικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο για να ληφθούν πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, προκειµένου να ετοιµαστεί μια καµπάνια ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εµπλεκόµενων, για τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν από το συγκεκριµένο παθογόνο ακόμα και στην οικονοµία του νησιού καθώς και να υλοποιηθούν τα ανάλογα ερευνητικά σχέδια.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter