Μετατίθεται η επέτειος της Μάχης του Λασιθίου, λόγω εκλογών

0
32

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ανακοινώνει τη μετάθεση ημερομηνίας του εορτασμού της επετείου της Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867), για την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, λόγω της διενέργειας των Δημοτικών, Περιφερειακών Εκλογών και Ευρωεκλογών.

Σχετική θετική έγκριση για την μετάθεση της ημερομηνίας του εορτασμού έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Μαρμακέτω υπήρξε το επίκεντρο κατά τη τελευταία ημέρα της Μάχης του Λασιθίου, τη δεύτερη σημαντικότερη Επαναστατική μάχη μετά την τραγωδία του Αρκαδίου. Εδώ οι επί δέκα ημέρες πολιορκούμενοι Κρήτες επαναστάτες νίκησαν τον στρατό του Ομέρ Πασά και τον έτρεψαν σε φυγή.

Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το Οροπέδιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο αντίστασης κατά των κατακτητών, με συνέπεια να γνωρίσει και την σκληρότητα τους. Αποκορύφωμα αποτελεί η Γιγαντομαχία του Λασιθίου, που έλαβε μέρος τον Μάιο του 1867.

Μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, οι επαναστάτες κατέφυγαν στο Λασίθι. Έτσι, ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με 25000 στρατιώτες και αρχηγό τον σκληρό Ομέρ Πασά, ανηφόρισε από τη μεριά του Καστελίου, όπου συνάντησε τη λυσσαλέα αντίσταση των Κρητικών. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός των Ελλήνων οπλοφόρων δεν ήταν ικανός να κρατήσει τους Τούρκους μακριά, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να μπουν στο Οροπέδιο από τη θέση «Τσούλη Μνήμα». Οι επαναστάτες κατέφυγαν στα βουνά και οι άτυχοι κάτοικοι του Οροπεδίου κατασφαγιάστηκαν, ενώ τα χωριά τους καταστρεφονταν ολοσχερώς για δέκα μέρες. Από τη μανία των Τούρκων δεν γλίτωσε ούτε η Ιερά Μονή Κρουσταλένιας. Ειδικότερα, το Φαρσάρω και το Μαρμακέτω ισοπεδώθηκαν.

Από τις 20 Μαΐου και για δέκα μέρες οι Τούρκοι κατέστρεφαν, έως ότου οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν στο μικρό οροπέδιο Λιμνάκαρο. Ο Πασάς, που έμαθε που βρίσκονται, κατευθύνθηκε προς τα εκεί, αλλά οι επαναστάτες κατάφεραν με ελιγμό να κατέβουν στον κάμπο. Έτσι, όταν οι εξαντλημένοι Τούρκοι ξανακατέβηκαν στο Οροπέδιο στις 29 Μαΐου, συγκρούστηκαν με τους επαναστάτες κοντά στο Μαρμακέτο, όπου και νικήθηκαν κατά κράτος.

Η δεκαήμερη γιγαντομαχία του Λασιθίου, σε συνδυασμό με τις άλλες επαναστάσεις στο νησί, υπήρξε προπομπός για την απελευθέρωση του νησιού. Η θηριωδία των Τούρκων ανάγκασε τις ουδέτερες δυνάμεις να απαιτήσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να κηρύξει την Κρήτη αυτόνομη. Μάλιστα, προς τιμή της συνεισφοράς της Μάχης του Λασιθίου στην απελευθέρωση, ο τότε Νομός Σητείας μετονομάστηκε σε Νομό Λασιθίου.

Πηγή: cretanbeaches