Με εξώδικο ενορία των Χανίων ζητά να “αδειάσει” κτήριο που στεγάζει Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του Δήμου

0
90

Εξώδικο με το οποίο ζητά να αδειάσει το χώρο που στεγάζεται το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας της Παλιάς Πόλης των Χανίων, απέστειλε προς το Δήμο Χανίων η Ενορία των Αγίων Αναργύρων, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις με το ΔΟΚΟΙΠΠ, για να συνεχίζει ο Δήμος να λειτουργεί το Κέντρο, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο ιδιοκτησίας της Ενορίας.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο άνθρωπος”, η Ενορία θέτει όρους για να ανανεωθεί το μισθωτήριο τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχτεί ο Δήμος Χανίων.

Ουσιαστικά δηλαδή η ενορία εφευρίσκει προσχηματικούς λόγους για να φύγει το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης από το συγκεκριμένο κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί ήδη στο ΔΣ του ΔΟΚΟΙΠΠ, το οποίο θεωρεί ότι με τους όρους που θέτει ουσιαστικά η ενορία εφευρίσκει προσχηματικούς λόγους για να φύγει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης από το συγκεκριμένο κτήριο.

Παρόλα αυτά και παρά την αποστολή του εξώδικου για να αδειάζει το κτήριο,  το ΔΣ του ΔΟΚΟΙΠΠ προσπαθεί ακόμη να βρει μία λύση, ώστε να μη χάσει η περιοχή μία σημαντική δομή που αφορά τα παιδιά. 

Η ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών-Πρώτα ο άνθρωπος”, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η ιστορική παλαιά Μητρόπολη των Χανίων βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι αφιερωμένη στους δίδυμους χριστιανούς γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό. Οι λαμπροί αυτοί επιστήμονες της αρχαιότητας έμειναν γνωστοί ως «Αγιοι Ανάργυροι», γιατί πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Σήμερα η Σπλάντζια κυριαρχείται από μια αντίφαση: οικιστικά πρόκειται για μια γειτονιά μεταναστών και φτωχών βιοπαλαιστών. Επιχειρηματικά βρίσκεται στην καρδιά της αλόγιστης και εντατικής τουριστικής επέκτασης.

Στην ιδιοκτησία του ναού των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται δύο παρακείμενα κτίρια, τα οποία είχαν περιέλθει σε ερειπιώδη κατάσταση. Το 2005 η δημοτική αρχή έκανε μια συμφωνία με το ενοριακό συμβούλιο η οποία ήταν αμοιβαία συμφέρουσα και τιμούσε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος χρηματοδότησε την αναπαλαίωσή τους υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί για 15 έτη χωρίς αντιμίσθιο για τις ανάγκες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Πράγματι για 15 χρόνια υπήρξε μια στέγη προστασίας και δημιουργίας για εκατοντάδες παιδιά που παρακολούθησαν πλήθος προγραμμάτων πρόληψης υγείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κ.ά. και πλήθος προγραμμάτων απασχόλησης με χορό, ζωγραφική, πηλό, μαγειρική, ρομποτική, κεραμική κ.ά. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν κυρίως σε παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές δομές δραστηριοτήτων.

Ο χρόνος όμως της δωρεάν παραχώρησης παρήλθε και μαζί παρήλθε και η διάθεση του ενοριακού συμβουλίου να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Δήμο Χανίων προς όφελος των ενοριτών. Ο Δήμος πρότεινε ένα πολύ λογικό μηνιαίο ενοίκιο με τη σαφή πρόθεση να μην χαθεί αυτή η κυψέλη χαράς και δημιουργίας.

Με δυσάρεστη έκπληξη όμως είδαμε το ενοριακό συμβούλιο να προβάλει παράλογες απαιτήσεις για τους όρους χρήσης και συντήρησης. Προτίθενται να εκμισθώσουν το κτίριο, αντί 12, μόνο για 3 χρόνια και μάλιστα τους μισούς χώρους της δομής, με την ταυτόχρονη απαίτηση από τον Δήμο Χανίων να πληρώνει το ρεύμα, το νερό και τα κάθε είδους έξοδα συντήρησης για το σύνολο των χώρων ακόμα και εκείνων που θα φιλοξενούν μέλη της οικογένειας του εκάστοτε εφημέριου!

Πρόκειται για απαιτήσεις ηγεμονικές, που είναι αδύνατο να τις δεχτεί η δημοτική αρχή. Ακόμη όμως και αν ο Δήμος τις δεχόταν θα δημιουργούσαν σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς η δομή είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι όροι που θέτει η Εκκλησία ακυρώνουν ουσιαστικά την αδειοδότηση λειτουργίας της δομής καθώς την κάνουν νομικά προβληματική.

Επί της ουσίας, οι απαιτήσεις της Εκκλησίας καθιστούν αδύνατο για τον Δήμο να συνεχίσει να στεγάζει τις δραστηριότητες αυτές. Είναι απαιτήσεις που ουσιαστικά διώχνουν την αυτοδιοίκηση και τα παιδιά από τον χώρο.

Το πνεύμα των Αναργύρων φαίνεται ότι τείνει να αντικατασταθεί από το πνεύμα του οικονομικού οφέλους. Η εστία αυτή δοτικότητας και προσφοράς χάνεται καθώς το ενοριακό συμβούλιο προκρίνει τα έσοδα με τους όρους της αγοράς.

Έστω και τώρα η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί την Εκκλησία να μειώσει τις απαιτήσεις της και να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση. Με τον τρόπο αυτό θα αντιστοιχηθεί στο ιστορικό βάρος της Παλαιάς Μητρόπολης, θα τιμήσει το πνεύμα προσφοράς των Αγίων Αναργύρων και θα προσφέρει πολλά στο ποίμνιο και στους δημότες. Αισιοδοξούμε ότι τελικά θα το πράξει.

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter