Με επιτυχία η εκδήλωση του Μουσείου Τυπογραφίας με θέμα: “Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον”

0
351

Η απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας με θέμα “Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας.

tipografia-2

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν  τα ονοματα των νικητών που έλαβαν σημαντικότατα χρηματικά έπαθλα (1.000 ευρώ ο πρώτος, 700 ευρώ ο δεύτερος και 500 ευρώ ο τρίτος, χορηγία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”), ενώ  παρουσιάστηκαν και οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις.

tipografia-1

Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Juan Diego Restrepo από την Κολομβία. Το δεύτερο βραβείο έλαβε ο Murat Cil από την Κωνσταντινούπολη. Το τρίτο βραβείο έλαβε ο Ευάγγελος Καλογηρόπουλος από τα Χανιά.

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι Αίαντας Κόκκαλης, Δημήτρης Αποστολίδης, Αργύρης Αθανασιάδης, ο Igor Bendas, Silvia Casado del Rio, Ιωάννης Τσιαμαντάς, Kamen Goranov, Δανάη Πετάση, Barbora Matlovicova, Jana Pomykacova, Κωνσταντίνος Κρίγκας, Olivera Batajic, Δημήτρης Μπούκος, Γεράσιμος Χωραίτης, Σπύρος Πιττίδης, Άγγελος Γουναρίδης, Yan Zhou, Αλίκη Μαργαρού, Πολυξένη Λουκά, Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Marton Borbas, Carl Godfrey, Σπύρος Καμποσούλης, Matias Azevedo, Erick Ginard, Alison Watson, Andrea Barkhuize, Μιχάλης Μπα’ι’ρακτάρης, Γεώργιος Κρητικός, Τυπογραφείο Στοιχειάγρα.

tipografia-5

 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν  ο Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτων, ιστορικός του βιβλίου, με θέμα: “Οι απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας” και ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, τυπογράφος – λιθογράφος, συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας, με θέμα “Τυπογραφία και αφίσα”.

tipografia-2

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, επεσήμανε πως με την συγκεκριμένη εκδήλωση το Μουσείο Τυπογραφίας επιβεβαιώνει, ότι δεν θα παραμείνει απλά ένας μουσειακός χώρος. Διεκδικεί – και ως ένα σημείο το έχει επιτύχει- να είναι και χώρος για ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού, χώρος δημιουργικός. Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από τις δράσεις του Μουσείου προβάλλονται και τα Χανιά.

tipografia-4

Χαιρετισμούς απηύθυναν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια.