Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη δολοφονία του Στρατή Περγαλίδη

0
46

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της Τ.Ε Ηρακλείου του ΚΚΕ με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή και προέδρου του ΕΚΗ, Στρατή Περγαλίδη, χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου, στην πλατεία Δασκαλογιάννη, με ομιλητή τον Γιάννη Γωνιανάκη, μέλος γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Γωνιανάκης μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Πριν ακριβώς από 70 χρόνια ο Στρατής Περγαλίδης δολοφονείται από βασανιστήρια στην Ασφάλεια Ηρακλείου. Αυτό το ιστορικό γεγονός αποδεικνύει την ταξική φύση της αστικής δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει η αστική δημοκρατία (κοινοβουλευτισμός, απολυταρχικά, δικτατορικά ή ακόμα και ανοικτά φασιστικά καθεστώτα), αυτό που δεν αλλάζει είναι ποιος έχει την πραγματική εξουσία, δηλαδή η αστική τάξη. Προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, να τους τρομοκρατήσει, να τους αποπροσανατολίσει, να απομονώσει τους ηγέτες τους, να τους τσακίσει το ηθικό.

Ο Περγαλίδης πέθανε όρθιος. Παραμένει και σήμερα ιερό σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης από την οποία τιμήθηκε και την οποία τίμησε με την πίστη του, την αφοσίωσή του, τους αγώνες και τη θυσία του. Στο πρόσωπό του η εργατική τάξη του Ηρακλείου είχε βρει τον άξιο, αφοσιωμένο και πιστό ως θάνατο ηγέτη, γι’ αυτό η αστική τάξη τον έβαλε στο στόχαστρο, ώστε να συνεχίσει το αιματηρό της έργο ενάντια στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό.»

Ο Γιάννης Γωνιανάκης τόνισε ότι: «Η Ιστορία της ταξικής πάλης, η νίκη της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που φέτος γιορτάζουμε τα 100χρονά της, η πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να γίνει η εργατική τάξη, που δημιουργεί τον κοινωνικό πλούτο, και τάξη που οργανώνει την παραγωγή προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους δεν αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, δεν υποκύπτουν στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Τους καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να αναγεννηθεί το εργατικό κίνημα, να συγκροτηθεί μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονες επεξεργασίες, με τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου μας, για να ανταπεξέλθουμε σε πιο σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, να ανοίξουμε ελπιδοφόρο δρόμο πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου. Εύκολες λύσεις με την ανάθεση σε πολιτικούς εργολάβους δεν υπάρχουν. Αποδείχτηκε ότι αλλαγή προς όφελος του εργαζόμενου λαού δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή στο έδαφος της καπιταλιστικής εξουσίας, σαν κι αυτή που γνώρισε ο λαός μας τα τελευταία χρόνια. Είναι δρόμος προς τα πίσω και πρέπει να κλείσει οριστικά.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς τη σημερινή ή άλλη αστική κυβέρνηση, καμία αυταπάτη ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι εγγυητές των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, όταν δεν επαρκούν τα «ειρηνικά» μέσα, με την αναδιάταξη των συμμαχιών των ισχυρών και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.»

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, άσβεστη τη φλόγα σε έναν κόσμο που και σήμερα, σε άλλες συνθήκες, φαντάζει ακίνητος, ανίκητος. Κανένας μηχανισμός δεν είναι παντοδύναμος και αιώνιος, όσο και αν εμφανίζεται έτσι. Κάθε αντιδραστικός μηχανισμός είναι ευάλωτος, βιώνει τις βαθιές αντιφάσεις του, κάθε μορφή εξουσίας της δικτατορίας του κεφαλαίου είναι ιστορικά ξεπερασμένη. Πολύ περισσότερο όταν υφίσταται την πίεση της λαϊκής πάλης. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα. Καμία θυσία δεν πάει χαμένη. Συνεχίζουμε. Ζήτω το ηρωικό ΚΚΕ.»

Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση και κατάθεση στεφάνων από την Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Στρατής Περγαλίδης.