Μαλανδράκης: «Η Πολιτεία να αποδείξει ότι σέβεται την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων»

0
42

Στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την
Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα συμμετείχε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Στην εν λόγω συνεδρίαση συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική λειτουργία των Δήμων, μεταξύ των οποίων το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 και οι πόροι που προβλέπονται σε αυτόν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόταση του ΥΠ.ΕΣ για την ανακατανομή των ΚΑΠ υπέρ των ορεινών και μικρών νησιωτικών Δήμων, η χρηματοδότηση των Δήμων από ΚΑΠ – ΣΑΤΑ για το 2016 και η απόδοση των παρακρατηθέντων στους Δήμους ενώ τέλος συζητήθηκαν και προτάσεις για τη μεταρρύθμιση οικονομικών ζητημάτων ενόψει του ακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην Επιτροπή, ο ο Δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης διατύπωσε, σ’ ένα γενικό πλαίσιο, τη θέση ότι η Πολιτεία θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι σέβεται και διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος, ζητώντας παράλληλα από την ΚΕΔΕ να ασκήσει πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για την αποκατάσταση του ύψους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 καθώς και για την περαιτέρω διεύρυνση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιαίτερα από τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Προγράμματα.

Ο κ. Μαλανδράκης πρότεινε, ενόψει του ερχόμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, η οικονομική στρατηγική της ΚΕΔΕ και συνακόλουθα των δήμων – και συνακόλουθα οι προτάσεις πολιτικής που θα διαμορφωθούν – να δομηθεί σε τέσσερις πυλώνες που θα εστιάζουν: α) στη Δημοσιονομική αποκέντρωση των πόρων από το κεντρικό κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση, β) στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκπόνηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, γ) στη συνέχιση της προσπάθειας ορθολογικής κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και δ) στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων οικονομικής φύσεως των δήμων (π.χ. νέος νόμος δημοσίων συμβάσεων, σύστημα αναθέσεων, εποπτεία οικονομικής λειτουργίας κλπ).

Τέλος ο κ.Μαλανδράκης έθεσε στην Επιτροπή και μια σειρά τρεχόντων οικονομικών
θεμάτων των Δήμων.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter