Μ. Ανδριανάκης: Το θέμα ξεκίνησε από τα Χανιά

0
64

Ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γραμματέας τότε του Δήμου Χανίων, αποκάλυψε το θέμα της παραχώρησης μνημείων και άλλων στοιχείων της Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο.

Από μια πρόχειρη έρευνα φάνηκε πως «τίποτα δεν έμενε όρθιο». Τα πάντα περιλαμβανόταν χωρίς διάκριση στα «προς εκποίηση». Μιλήσαμε με άλλες περιοχές της χώρας και με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το θέμα άρχισε να παίρνει Πανελλήνιες διαστάσεις με την παρέμβαση του ΣΕΑ. Γράφτηκαν πολλά άρθρα και αναρτήσεις σχετικά. Το βάρος το πήραν εδώ Ομάδες, όπως οι «Πολίτες Χανίων ενάντια στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας», «Χανιά, όχι στο θάψιμο της Ιστορίας μας» και πολλοί ενεργοί πολίτες στο Facebook με μια έντονη δραστηριοποίηση.

Ενεργοποιήθηκε και ο Δήμος Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Η υπόθεση στηρίχθηκε ενεργά από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τα άλλα ΜΜΕ γενικότερα. Η υπόθεση άρχισε να εξελίσσεται σε πρόβλημα για τα συναρμόδια Υπουργεία.

Προσπάθησαν κάποιοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Είπαν πως πρόκειται για fake news, πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, πως «έφταιγαν άλλοι» και τέλος πως η τότε Κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Και κάποιοι μας αντιμετώπισαν εχθρικά, λες και αυτό που κάναμε δεν ήταν στην πραγματικότητα στήριξη στην Κυβέρνηση απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας (ή «των Θεσμών»).

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν ο ΣΕΑ, ενδιαφερόμενοι Δήμοι (μεταξύ αυτών και των Χανίων) και άλλοι φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, δικαίωσε όλους όσους-χωρίς προσωπικά, ή πολιτικά συμφέροντα-έθεσαν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως όσα μας είπαν για τις ενέργειες που έγιναν, ήταν Fake news. Και πως «υπάρχουν δικαστές στην Ελλάδα».

Ένας αγώνας δικαιώθηκε.

Τώρα απομένουν να γίνουν ανάλογες ενέργειες και για το επιχειρούμενο ξεπούλημα των τριών ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι από το Ανώτατο Ίδρυμα, ενέργεια η οποία πιστεύω πως θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων