Μ. Ανδριανάκης: «Άκου χτύπους στα Χανιά, άκου τσι κι επά κοντά».

0
198

Αναδημοσιεύω το εξαιρετικό άρθρο από το in.gr, που αναφέρεται στο θέμα της μεταβίβασης στο Υπερταμείο (δέσμευση για 99 χρόνια) μερικών από τα σημαντικότερα ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ (κατά Νόμο) , καθώς και κάποια από τα χαρακτηρισμένα ως ΝΕΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ των Χανιών.

Χθες προσπάθησα να ταυτίσω τους κωδικούς αριθμούς και «έφριξα».

Τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ. Να θυμηθούμε ότι αυτά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, θεωρούνται ως «αντικείμενα εκτός Συναλλαγής» και όλοι μας τα αντιλαμβανόμαστε έτσι από πάντα.

Δεν έχει ακουστεί κάτι για άλλες περιοχές της χώρας, ούτε έχει διευκρινιστεί γιατί μπήκαν αυτά και δεν μπήκαν κάποια άλλα. Αλλά κατά την παροιμία «Άκου χτύπους στα Χανιά, άκου τσι κι επά κοντά».

Είναι σωστό αυτό που αναφέρθηκε από την κυβερνητική πλευρά ότι σύμφωνα με το Νόμο εξαιρούνται (δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο ποια κατηγορία και υπό ποιες προϋποθέσεις), αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου πως έπρεπε να μπουν πρώτα για να εξαιρεθούν μετά. Αυτό αναφέρει και το άρθρο. Παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα από το άρθρο παρακάτω:

«Είναι προφανές ότι εάν κάποιοι χώροι όντως εξαιρούνται αυτόματα, τότε δεν θα υπήρχε λόγος πρώτα να συμπεριληφθούν σε ΦΕΚ που ορίζει τη μεταβίβασή τους και εν συνεχεία να πρέπει να γίνει η διαδικασία εξαίρεσης. Σε αυτή την περίπτωση απλώς θα εξαιρούνταν εξ αρχής και δεν θα περιλαμβάνονταν στο ΦΕΚ. Άρα δεν μιλάμε για αυτόματη εξαίρεση αλλά για διαδικασία διαπραγμάτευσης για το εάν και ποια ακίνητα εξαιρούνται.
Όπως αναφέρει η ακριβώς επόμενη παράγραφος (αρ, 5) από αυτήν που επικαλείται ο κ. Σταθάκης: «H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση».»

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να απαιτήσουν οι τοπικοί φορείς και η Κοινωνία από τους ισχυρούς πολιτικούς μας παράγοντες είναι να συμβάλουν ΑΜΕΣΑ για τη ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ εξαίρεσή τους από τη λίστα του Υπερταμείου.

Όλα τα άλλα είναι λόγια στον αέρα.

Και θα το ξαναπώ και από εδώ: ας σταματήσει κάθε άλλη ενέργεια ξεπουλήματος ιστορικών μνημείων, όπως αυτή που επιχειρείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το ξεπούλημα των μνημείων δεν είναι άλλοτε καλό, άλλοτε κακό, ούτε πρέπει να μπαίνει σε άλλου είδους διαδικασίες. Είναι ένα Εθνικό θέμα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως λαός….