Μ. Ανδριανάκης: Μήπως το παρακάνουμε και πάλι;

0
613

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης*

Φαίνεται πως σε κάποιες καταστάσεις δεν βάζουμε μυαλό. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε ακόμη πιο ακριβά κάποια πράγματα, επειδή δεν θέλουμε να καταλαβαίνουμε κάποια άλλα.

Την οικονομική κρίση την πληρώσαμε πιο ακριβά από άλλους γιατί κάποιοι. ή δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητά της, ή ήθελαν να «κερδοσκοπήσουν», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους υπόλοιπους, ή μάλλον σε όλους (και σε αυτούς που τους πιστεύουν). Μας βάζανε τότε κάποια μέτρα, που τα θεωρούσαμε (και πολλές φορές ήταν) υπερβολικά, «βγαίναμε (ή μας «έβγαζαν» κάποιοι) στα κεραμίδια», με αποτέλεσμα να έρχονται στη συνέχεια χειρότερα.

Τώρα ζούμε μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο κρίσης-δε νομίζω πως θυμάται κανείς κάτι ανάλογο-που όπως φαίνεται «έχει πίσω την ουρά». Άνθρωποι σε άλλες χώρες-και στη γειτονιά μας-πεθαίνουν σαν τις μύγες, η επιδημία διαδίδεται με περίεργους τρόπους, δεν υπάρχει ακόμη εύκολη θεραπεία, ή εμβόλιο και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Κάποιοι ειδικοί εισηγήθηκαν πρωτοφανή για τη σκληρότητά τους μέτρα και η κυβέρνηση τα εφαρμόζει. Οι περισσότεροι πειθαρχούμε, έστω με μεγάλη δυσκολία και δυσφορία.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τους συνωμοσιολόγους, που έχουν «κρεατάκια στα μάτια» και με μεγάλη ανευθυνότητα μιλούνε για «απάτη», ή «συνωμοσία», ξεχνώντας το αιώνιο πρόβλημα της επιδημίας, που οι πρόγονοί μας το έλεγαν «λοιμό» και αργότερα πήρε και όνομα, είτε «πανούκλα», είτε «χολέρα», είτε οι διάφορες ιστορικές μορφές γρίπης, που θέριζαν λαούς ανεξέλεγκτα και από την άλλη πλευρά αυτούς που έχουν τεντώσει τα αυτιά τους και τους ακούνε πρόθυμα.

Έχουμε και τους «τζάμπα μάγκες», να ξεκινήσω με τον ανεκδιήγητο «ποιμένα» των Κυθήρων, που «οδηγεί τα πρόβατά του επί σφαγήν», παρά τις αντίθετες αποφάσεις της προϊσταμένης του αρχής, να πάω σε αυτούς που αψηφούν τις όποιες οδηγίες, αφού δεν έχουν δει οι ίδιοι τις συνέπειες. Υπάρχουν και οι πάντα χαζοχαρούμενοι που βρήκαν ευκαιρία για «εκδρομή».

Όλοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους με την ανευθυνότητά η οποία αποτελεί το κοινό στοιχείο που τους συνδέει. Αν αύριο-μεθαύριο η κατάσταση χειροτερέψει, ή αν για να το προλάβει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή όλων μας ακόμη πιο δύσκολη, θα ήθελα να δω τι θα λένε όλοι αυτοί.

Μήπως τα ίδια που έλεγαν τον καιρό της οικονομικής κρίσης, όταν διαπίστωναν πως τα όσα έλεγαν και έκαναν ήταν σαπουνόφουσκες που βάρυναν τα πράματα ακόμη πιο πολύ;

Μα καλά, θα βάλουμε ποτέ μυαλό; Έλεος…

*Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων