Μ. Ανδριανάκης: Μία πρόταση για τα φρούρια στα Θοδωρού

0
92

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης*

Το Σάββατο εορτάζεται από τους τοπικούς φορείς η μνήμη των Αγίων Θεοδώρων στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων (Θοδωρού). Θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο η δυνατότητα επίσκεψης του κοινού στη συνήθως κλειστή σε επισκέπτες νησίδα.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι και πάλι τονίζεται από τους οργανωτές η διάσταση της ύπαρξης εκεί του καταφυγίου για τον Κρητικό αίγαγρο και αγνοείται η μεγάλη ιστορική και μνημειακή αξία του νησιού. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι στο νησί σώζονται τα ερείπια δυο βενετσιάνικων φρουρίων και ότι εδώ γράφτηκε η πρώτη πράξη αντίστασης και αυτοθυσίας κατά της Τουρκικής εισβολής το 1645 με την ανατίναξη του φρουρίου από το διοικητή του Biaggio Julian.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει συζήτηση και με το Δήμο Χανίων (από την εποχή του Δήμου Νέας Κυδωνίας) και με τους φορείς της Βενετίας για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος με από κοινού εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και ανάδειξης των μνημείων με δυνατότητα ελεγχόμενης επίσκεψης. Η ανάδειξη και της ιστορικής και μνημειακής σημασίας του νησιού, είναι κάτι και οφειλόμενο και ωφέλιμο για τον τόπο. Και αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, που από ότι φαίνεται είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Θα δούμε.