Μ. Ανδριανάκης: Η πρόταση μου για τα κτίρια στο λόγο Καστέλι

0
190

Πριν μια εβδομάδα εκκενώθηκε καθυστερημένα και χωρίς κανένα πρόβλημα το διατηρητέο κτήριο της Μεραρχίας, που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώθηκε με κύρια χαρακτηριστικά το ότι δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για όσους επιμένουν στη μετατροπή των κτηρίων σε ιδιωτικό ξενοδοχείο από τη μια και μια έντονη τάση συμπαράστασης στην κατάληψη από την άλλη. Το δεύτερο δείχνει ότι η τάση μεταξύ των πολιτών για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων είναι-και γίνεται καθημερινά πιο-έντονη.

Μετά από τα παραπάνω και όσα τέθηκαν στο προηγούμενο διάστημα σε δημόσιο διάλογο, πιστεύω ότι το Ανώτατο Ίδρυμα θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του. Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων να καλύψουν και το θέμα της αποκατάστασης των μνημείων και της κάλυψης των οικονομικών αναγκών του Πολυτεχνείου, το θέμα μπαίνει σε νέα βάση. Τώρα θα πρέπει να γίνει ο διάλογος με την Πόλη και τους φορείς της που-κακώς-δεν έγινε τότε που έπρεπε.

Για να μην ακούγονται διάφορα και να μην πέσουμε και πάλι σε απεραντολογίες και αντιπαραθέσεις, θα επαναφέρουμε την πρότασή μας για χρήση των τριών μνημείων και του χώρου σε όφελος της πόλης και των επισκεπτών της:

Α)Το κτήριο της Μεραρχίας να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και τις μουσειακές συλλογές του, ένα πρόβλημα που-ντροπή για τα Χανιά-χρονίζει και θα πρέπει να λυθεί έτσι κι αλλιώς, ιδιαίτερα τώρα που κλείνει τα 100 χρόνια ζωής, αλλά και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, άφθονο υλικό για την οποία υπάρχει στις συλλογές του.

Β)Να στεγαστεί στο κτήριο των Οθωμανικών Στρατώνων (που έχει αποκατασταθεί και είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση) η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τη σωστή πρόταση του Δημάρχου κ.Π.Σημανδηράκη.

Γ)Να στεγαστούν δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης για τη Νεολαία στο κτήριο των Οθωμανικών Φυλακών (επίσης “έτοιμο” για χρήση) και η διοίκηση του ευρύτερου “Πνευματικού Κέντρου”, που δημιουργείται με την αξιοποίηση των γειτονικών μνημείων (Μεγάλο Αρσενάλι-ΚΑΜ, Τελωνείο-Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, νεώρια).

Δ)Να γίνει μια ήπια εκμετάλλευση της μοναδικής πλατείας (“το μπαλκόνι των Χανιών”), ώστε να είναι προσιτή σε ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο στους πελάτες ενός ιδιωτικού ξενοδοχείου, με σημαντικά έσοδα για το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Νομίζω πως οι προτάσεις αυτές και ρεαλιστικές είναι και χρήσιμες για την πόλη είναι. Καλό είναι να τις στηρίξουμε.

Το Καστέλι είναι ένας τόπος διαφορετικός από όλους τους άλλους, ίσως ο πιο σημαντικός για την ανάδειξη της διαχρονικής πορείας της Κρήτης.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων