Λήξη συναγερμού: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε τελικά ο Κινεζικός πύραυλος

0
81

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε τελικά ο Κινεζικός πύραυλος που είχε επιστρέψει στη Γη, σε μια τροχιά που ήταν εκτός ελέγχου. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, κι ενώ είχαν τεθεί σε ετοιμότητα περιοχές των Φιλιππίνων και του Μεξικού, τελικά ο πύραυλος έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο πύραυλος ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στη Γη, αλλά δεν ήταν εφοδιασμένος μες συστήματα ελέγχου της τροχιάς του. Επιπλέον είχε παρουσιάσει και λειτουργικά προβλήματα κατά την εκτόξευσή του. Επιστρέφοντας στην Γη άρχισε να καίγεται και να διαλύεται, λόγω της τριβής του στην ατμόσφαιρα. Τα υπολείμματα του πυραύλου που είχε βάρος 23 τόνους και μήκους περίπου 5-7 μέτρων μπήκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και ότι απέμεινε από την καύση, χάθηκε στην θάλασσα.

Οι κατοικημένες περιοχές που είχαν τεθεί σε κατάσταση alert ως πιθανές για την πτώση του πυραύλου ήταν το μεξικανικό θέρετρο του Κάμπ Σαν Λούκας και οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το πιθανότερο σημείο που έδιναν οι επιστήμονες ως σημείο πτώσης στη Γη ήταν ο Ειρηνικός Ωκεανός.

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B-Y3, είχε εκτοξευθεί στις 24 Ιουλίου, για να παραδώσει τη μονάδα Wentian στον Διαστημικό Σταθμό Tiangong της Κίνας.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επανείσοδο του πυραύλου στην γήινη ατμόσφαιρα. Τις τελευταίες ώρες πριν ο πύραυλος μπει στη Γη, η τροχιά του έδειχνε ότι θα έπεφτε σε μια κατοικημένη περιοχή του Μεξικού στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κοντά στο Κάμπο Σαν Λούκας, σύμφωνα με εκτίμηση της Aerospace Corporation. Όταν ο πύραυλος μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης άρχισε να εκτελεί μία ελλειπτική τροχιά, με βάση την οποία έκανε τον γύρο της Γης κάθε 90 λεπτά. Αυτό καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την πρόβλεψη του σημείου που θα έπεφτε.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter