Λίστα με 216 φάρμακα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων

0
91
Blister pack of pills. Remedy.

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, με 216 σκευάσματα, τα οποία θα διατίθενται και εκτός φαρμακείων δημιούργησε το υπουργείο Υγείας, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ελεύθερη διάθεση τους από τα σούπερ μάρκετ.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται σήμερα με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), η οποία ονομάζεται «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ).

Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ άρα το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%.

Όπως σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σχετική ανακοίνωση του, η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους «θεσμούς» και τονίζει ότι α συγκεκριμένα σκευάσματα θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Οι προϋποθέσεις

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν – όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση – τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2.Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3.Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4.Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5.Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6.Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7.Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Σημεία πώλησης

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης- πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

ΠΦΣ: Κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου

Την αντίθεσή του στη διάθεση σκευασμάτων εκτός φαρμακείων εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας ότι πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές.

Σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι πάγια θέση του αποτελεί η διακήρυξη, κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές» προσθέτοντας ότι «το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Σουηδία- ακολουθείται η αντίστροφη πορεία δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σούπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία».

«Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί» σημειώνει.

ΠΗΓΗ:newpost.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter